Bu bitkilər bütün kənd qadınlarının “ev apteki”ndə olurdu - Ucuz reseptlərdən daha bir neçəsi

  • 2018.12.18 12:46
  • 25722 Baxış
Bu bitkilər bütün kənd qadınlarının “ev apteki”ndə olurdu -  Ucuz reseptlərdən daha bir neçəsi

Əvvəllər kənddə yaşayan hər kəsin dolabında meyvə və ağacların yarpaq, qabıq və kök qurularından ibarət "ev apteki” olardı. İndi həmin ənənə demək olar ki, aradan çıxsa da, hələ bəzi evlərdə buna rast gəlmək mümkündür. "Ev əczəxanası”nda saxlanılan bu məhsullar xəstəliklər zamanı çox işə yarayır. Əsas cəhəti isə odur ki, heç bir ziyanlı tərəfi yoxdur və maliyyə baxımından da sərfəlidir. 


Bəs bu "ev əczəxanası”nda nələr olur? 


Medicina.az onlardan bəzilərini təqdim edir:


Alma qabığı

 

Картинки по запросу elma kabuğu


Ən keyfiyyətli sirkə alma qabığından alınır. Alma tumu yod və xərçəng əleyhinə təsir göstərən maddələrlə zəngindir.


Şaftalı yarpağı

 

Картинки по запросу şeftali yaprağı


Şaftalı yarpağı kölgədə qurudulur, bərabər miqdarda gavalı yarpağı qurusu ilə qarışdırılıb dəmlənilərək yeməkdən əvvəl içilməsi öd durğunluğunda faydalıdır.


Gilənarın zoğu

 

Похожее изображение


Gilənar ağacının budağının uc hissəsindəki zoğlar yığılıb qurudulur, qışda soyuqdəymə əleyhinə ən təsirli və tərlədici vasitədir. Gilas saplaqları sidikqovucu kimi həm də böyrəkləri və sidik yollarını iltihabdan təmizləyir, arıqlamağa kömək edir.


Heyva yarpağı

 

Похожее изображение


Heyva yarpağının dəmləməsi soyuqdəymə və öskürəkdə faydalıdır. Yarım çay qaşığı heyva tumunu bir stəkan soyuq suya atın, bir qədər gözləyəndən sonra mədə yarası, qastrit və öskürək zamanı yeməkdən əvvəl için.


Söyüd yarpağı

 

Картинки по запросу söyüd ağacı


Söyüd yarpağı qurusu revmatizm zamanı dəmləmə kimi içilir.


Çiyələk saplağı

 

Картинки по запросу çiyələk


Çiyələk saplaqları kölgədə qurudulur, qaraciyər xəstəliklərində və öd mənşəli köpmələrdə dəmlənilib içilir.


Şabalıd qabığı

 

Картинки по запросу şabalıd qabığı


Şabalıd meyvəsi qabıqlarının dəmləməsi böyrək daşlarını əridir və prostatit əleyhinə təsir edir. Bunun üçün 2 xörək qaşığı şabalıd qabığı 3 stəkan suda dəmlənilir və gündə 3 dəfə yeməkdən əvvəl 1 stəkan içilir.


Fındıq yarpağı

 

Картинки по запросу funduk


Fındıq yarpağı dəmləməsi pozulmuş qan dövranını bərpa edir. Əl və ayaqlarda həmişə soyuqluq olanda dəmləməyə bal əlavə edilərək gündə 3 dəfə 1 stəkan içilir.


Qoz arakəsmələri

 

Картинки по запросу qoz arakəsməsi


Qoz arakəsmələri yığılaraq qəhvəüyüdəndə üyüdülür və 100 qramı yarım kiloqram bal ilə qarışdırılaraq məcun hazırlanır. Həmin məcundan gündə 2 dəfə 1 çay qaşığı 1 stəkan suya qarışdırılaraq içilir. Məcun yod çatışmazlığını aradan qaldırır, beyin damarlarını açır və beynin qidalanmasını yaxşılaşdırır. Qoz ağacının cavan yarpaqları yığılıb qurudulur, uşaqlarda və böyüklərdə avitaminoz zamanı dəmlənilir və bal əlavə edilərək içilir. Qurudulmuş qoz yarpaqları qəhvəüyüdəndə toz formasına salınır, xına ilə qarışdırılır və dəmlənilib saçlara qoyulanda tünd şabalıdı rəngə boyanır.


Nar qabığı

 

Похожее изображение


Nar qabığı qurudulur və 1 stəkan suya 2 çay qaşığı əlavə edilib 5 dəqiqə qaynadılır, süzülərək bal əlavə edilib ishal zamanı içilməsi əvəzolunmazdır. Nar qabığının dəmləməsi ilə qarqara edən zaman ağız yaraları sağalır və diş əti bərkiyir.


Əzgil saplağı

 

Картинки по запросу əzgil


Əzgil saplağının dəmləməsi qanlı ishalı aradan qaldırır.


Zeytun yarpağı

 

Картинки по запросу zeytin yaprağı


Təzyiq və şəkər zamanı hər gün zeytun yarpağı dəmləməsi içilir.


Soğanın qabığı

 

Похожее изображение


Soğanın qabıqları olduqca faydalıdır. İki ovuc soğan qabığı 2 litr suda vam ocaqda 10 dəqiqə qaynadılır, babasil xəstəliyi zamanı gündə bir dəfə yarım saat bu dəmləmənin içində oturmaq düyünləri kiçildir.


Kələm qabığı

 

Картинки по запросу kələm


Kələmin ən vitaminli yeri atılan qabıqlarıdır, onu soyanda vitamini azalır.


Limon qabığı

 

Картинки по запросу limon kabuğu


Limonun qabığı qurudulub saxlanılır, köp və həzmsizlik zamanı çay kimi dəmlənilib içilir.


Portağal qabığı

 

Картинки по запросу portakal kabuğu


Portağal qabıqları qurudulub saxlanılır, qurudulmuş qabıqdan 100 qram yarım kiloqram balla qarışdırılıb məcun hazırlanır, gündə 3 dəfə yeməkdən əvvəl 1 çay qaşığı yeyilməsi təsirli qurdqovucu vasitədir.

 

Medicina.az

 
Bu bitkilər bütün kənd qadınlarının “ev apteki”ndə olurdu -  Ucuz reseptlərdən daha bir neçəsi