Dişlərin tez çürüməsinə səbəb olan 10 qida - SİYAHI

  • 2019.06.29 14:55
  • 10384 Baxış
Dişlərin tez çürüməsinə səbəb olan 10 qida  - SİYAHI
Gözəl təbəssüm üçün sağlam dişlər vacibdir. Lakin bəzən dişlərimizin qeydinə qala bilmirik. Nəticədə isə çürüklər meydana gəlir. Buna səbəb isə bilavasitə yediyimiz qidalardır. Medicina.az mövzu ilə bağlı maraqlı faktları təqdim edir.
 

Ağ çörək

 

 

 

Tüpürcəkdə olan Amilaza - həzm fermenti karbohidratları şəkərə çevirir. Nişastanı və digər karbohidratları parçalayır. Tüpürcək vəzləri və mədəaltı vəzidə sintez olunur. Lakin şəkəri zərərli edən ünsür ağızdakı bakteriyaların  şəkəri yeməsi və turşu ortaya çıxarmasıdır. Əgər ağızda heç bir plak yoxdursa, şəkəri turşuya çevirəcək və diş çürüyü yaranmasının qarşısı alınacaq.

 

 

Siqaret

 

 
Diş və diş ətlərinə zərər verir, ağız qoxusuna səbəb olur.
 

 Spirtli içkilər

 

 
Tüpürcək ağızda yarana biləcək plakın və turşunun təsirini azalda bilən ilk qoruyucumuzdur. Buna görə də ağız quruluğuna səbəb olan hər şey dişlərə zərərlidir. Alkoqol da ağız boşluğunda quruluq yaradır. Diş sağlamlığınızı qorumaq istəyirsinizsə, alkoqoldan uzaq durun.

 

Kola

 

 
Ən zərərli içkilərdən hesab olunur. Çünki tərkibində həm fosfat turşusu, həm də limon turşusu var. Yapışqan qidalar (lokum, jeli bon və s. ) Şirniyyatdan daha zərərlidir. Çünki tərkibində daha çox şəkər var və limon turşusu ehtiva edir.

 

Meyvə şirələri

 

 
PH səviyyəsi 7-dən aşağı olan qidalar dişlərə ziyandır. Meyvə sularında PH I 2,5 olduğu üçün meyvə suları dişlər üçün ziyanlı hesab olunur.
 

Limon

 

 
PH səviyyəsi 2 olduğuna görə dişlərə ziyandır
 

Erneji içkiləri

 

 
Sitrik asit ve şəkər ehtiva etdiyi üçün zərərlidir.

 

Quru meyvə

 

 

 
Quru meyvələr karbohidrat ehtiva edir. Eyni zamanda quru meyvələr yapışqanlığına görə ağız boşluğunda daha uzun müddət qalır. Davamlı meyvə yeyib dişlərinizi fırçalamasanız, dişlərinizin çürüməsi daha sürətli gedəcək.