Yedikcə ömrü qısaldan qidalar - SİYAHI

  • 2019.06.17 10:11
  • 8244 Baxış
Yedikcə ömrü qısaldan qidalar  - SİYAHI

Elə qidalar var ki, yedikcə yemək istəyirsən. Xüsusi ətri, dadı və rəngi sizi cəzb edir. Lakin onların orqanizmimizə təsiri haqqında demək olar ki, heç məlumatlı deyilik. Medicina.az sağlamlığımıza ziyan vuran vasitələri təqdim edir.

 

 

Qazlı içkilər

 

 
 Tərkibində dadlanıdırıcı turşular olan qidalarda kalori dəyərinin yüksək olduğunu düşünürsünüz. Təbii ki bu yalnmışdır. Bu rəng və dad verici maddələr hormonlara təsir edir. Onların əvəzinə evdə hazırlanmış meyvə şirələrinə üstünlük verin.
İşlənmiş ət məhsulları

 

 
hər növ işlənmiş ət məhsulları Nitratlar, natrium, və digər kimyəvi qatqılardan ibarətdir. Bu maddələr onların daha uzun müddət saxlamılmasına şərait yaradır. Bu qidalar xeyli müddət xarab olmadan qalsa da digər tərəfdən sağlamlığımızı da bizdən alır. Uşaqların öyrənmə qabiliyyətinə mənfi təsir edir, dahranı probleminə səbəb olur. Eyni zamanda diayebet, ürək-damar çatışmazlığı və xərçəngə səbəb olur. Cipslər  Yüksək temperaturda, qızğın yağda biuşirilmiş bu vasitələr tərkibində akrilamid adı verilən kimyəvi bir maddə meydana çıxır. Bu da döş və yoğun bağırsaq xərçənginə səbəb olur. Həmçinin bu məhsulun tərkibində olan yağlar qanda xolesterinin miqdarını artırmaqla infarkt və insult riskini böyüdür, ürəyin ciddi xəstəliklərinə səbəb olur.
Spirtlər

 

 
Mütəxəsislər içkinin sağlamlıq baxımından təhülkəli olduğu nbarədə həmfikirdilər. Həddindən çox qəbul edildikdə susuzluğa, kökəlməyə, cild problemlərinə, depressiyaya səbəb olur. Həmçinin qaraciyərə zərər vurur. Fast-food Vaxtımız yoxdur çöldən yemək sifariş verək dediyimizdə  ilk ağla gələn məhz Fast-food-lardır.Tezbazar həll olunan üsul olsa da sağlamlığımızı əlimizdən alır. Fast-food, yəni ayaqüstü qidalanma zamanı istehlak edilən qidalar qarın doyursa da, qida dəyərinin aşağı, enerji dəyərinin və doymuş yağ nisbətinin yüksək olması, həddindən artıq istehlakı zamanı piylənmə, təzyiqin yüksəlməsi kardiovaskuler xəstəliklərin yaranması, diabet və osteroporoz kimi müxtəlif xəstəliklərə səbəb olur.
Ağ çörək

 

 
Ağ çörəyin səhətimizə ziyanı haqqında az qala hərkəz xəbərdardır. ağ çörəyi genləri dəyişdirilmiş hibrid buğdadan hazırlayırlar. Bu isə çox ziyanlıdır və belə çörəyin daim istehlakı gələcəkdə gözlənilməz təhlükəli nəticələr verə bilər.ABŞ-da aparılmış araşdırma göstərib ki, ağ çörəyin daim istehlakı immun sisteminə mənfi təsir edir. Ağ çörəyin müntəzəm olaraq istehlakı xərçəng xəstəliyinin riskini artırır.
Ayna Məmmədova

Medicina.az