Tox saxlayır, arıqladır - Yaya bu meyvə ilə hazırlaşın!

  • 2024.05.21 12:02
  • 659 Baxış
Tox saxlayır, arıqladır - Yaya bu meyvə ilə hazırlaşın!
Tropik meyvələrdən olan ananasın sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var. Ananasın faydalarına keçməzdən əvvəl ananası alarkən və saxlayarkən nələrə diqqət etməli olduğunuz haqqında sizə bir qədər məlumat verək.

Medicina.az xəbər verir ki, ananas seçərkən meyvənin ucunu iyləməklə onun yetişdiyini anlaya bilərsiniz. Digər tərəfdən, aldığınız ananasın tam çəkisi olmalıdır. Üzərində yumşaq yerlər və çürük yerlər olmamalıdır.

Yetişmiş və kəsilməmiş ananas otaq temperaturunda 2-3 gün qala bilər, onu günəş işığından və istidən uzaq tutmaq vacibdir. Ananası kəsdikdən sonra soyuducuda bir həftə və ya dondurucuda 6 ay saxlaya bilərsiniz.

Ananas faydalarını yüksək qida dəyərlərindən və köməkçi komponentlərindən alır. Tərkibində orqanizm üçün lazım olan vitamin və mineralların olması onun sağlamlıq üçün çoxlu faydalarının olmasının əsas səbəbidir.

Sümük sağlamlığı üçün əhəmiyyətli bir mineral olan manqan qanın laxtalanmasını təmin edərək yaraların sağalmasına kömək edir. Bir fincan ananas istehlak etdikdə gündəlik manqan ehtiyacınızın təxminən yarısını qarşılaya bilərsiniz.

Ananas, zülalları həzm edən fermentlərin birləşməsindən ibarət bromelainin yeganə məlum pəhriz mənbəyidir. Bromelain qidaların həzmini asanlaşdıra bilər. Zəngin lif quruluşu ilə həm aclığınızı təmin edə, həm də sizi daha uzun müddət tox saxlaya bilər.

Ananasın tərkibində bədəninizi sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyan antioksidanlar var. Ananasın tərkibində olan alavonoidlər və fenolik turşular zərərli sərbəst radikallara qarşı təsirlidir.

İmmunitet sisteminin güclənməsinə əhəmiyyətli töhfə verən ananas bütün gündəlik ehtiyaclarınızı qarşılamaq üçün kifayət qədər C vitamini ehtiva edir. C vitamini xərçəng, ürək xəstəliyi və artritlə mübarizədə kömək edə bilər.

C vitamini ilə yanaşı, ananasda tiamin, niasin, B6 və folat da daxil olmaqla bir çox B vitaminləri var. Bu qidalar istehlak etdiyiniz qidaları enerjiyə çevirməyə kömək edir. Onlar həmçinin orqan və toxumalarınıza oksigeni daşıyan yeni qırmızı qan hüceyrələrinin yaradılması üçün vacibdir.

Tərkibindəki lif sayəsində bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və udulmasını artırır. Bundan əlavə, xolesterolu tənzimləyir, dəri xəstəliklərindən qoruyur və sümük sağlamlığını gücləndirir.

Hər meyvədə olduğu kimi ananas da həddindən artıq istehlak edilməməlidir. Ananasın səbəb ola biləcəyi mümkün sağlamlıq problemlərindən biri allergik reaksiyadır. Ananas allergiyası nadirdir.

Aysel M