İsti havalarda qanda laxtalanma prosesi güclənir.
“Medicina” xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Əl-Yusif Nadim xəbərdarlıq edib.
Həkim isti havalarda qanın qatılaşmasının əsas səbəbi kimi susuzlaşdırmanı göstərib, ona görə də isti havalarda gündə ən azı 1,5-2,5 litr maye içmək lazımdır.
Onun sözlərinə görə, mineral, qazlı və ya adi su seçmək daha yaxşıdır, lakin qəhvə də məqbuldur.
Trombozun qarşısını almağın yollarından biri kimi rahat, boş paltar və rahat ayaqqabı geyinməkdir. İstidə daha çox hərəkət etmək faydalıdır, çünki uzun müddət bir vəziyyətdə qalmaq qan durğunluğunu artırır.
"Oturaq işiniz varsa, hər 30-60 dəqiqədən bir qalxın, isinmə hərəkətləri edin. Gəzinti, üzgüçülük, yüngül gimnastika faydalıdır”.
Əl-Yusif Nadim Nəsr qeyd edib ki, bəzi qidalar da qanın durulaşmasına kömək edir. O, onların arasında pomidor, xiyar, sitrus meyvələri, giləmeyvə, zəncəfil, sarımsaq, qızılbalıq, skumbriya və kətan toxumu yağı var.
Cərrah qeyd etdi ki, şişlik, ayaq ağrısı və ya damar boyunca qızartı və ya göyərmə baş verərsə, mümkün qədər tez həkimə müraciət etməlisiniz. Həmçinin, onun sözlərinə görə, nəfəs darlığı, öskürək və döş qəfəsində ağrılar da diqqətdən kənarda qalmamalıdır, çünki bu, ağciyər emboliyasını göstərə bilər.
Aygün Musayeva