Duz istehlakı, duzlu yeməklər qan təzyiqini artıraraq insult riskini artıra bilər.
İnsult, beynin bir hissəsinə qan axını kəsildikdə baş verən ciddi, həyati təhlükəsi olan bir vəziyyətdir.
“Medicina” xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov eksklüziv olaraq, insult tətikləyən qidaları açıqlayıb.
"Ədviyyatlı qidalar sizin üçün mütləq zərərli olmasa da, həddindən artıq duz istehlakı insult riskinizi artıra bilər.
Həddindən artıq duz son nəticədə insult ilə nəticələnə bilər.
Duz pəhrizdəki ən böyük natrium mənbəyidir və çox yüksək qan təzyiqi riskini artırır”.
Ürək-damar xəstəliklərinin təxminən 80 faizinin qarşısı alına bilər. Bundan əlavə, duz istehlakı "yüksək qan təzyiqi üçün bir nömrəli dəyişdirilə bilən risk faktorudur".
Duzun qan təzyiqini artırmasının səbəbi orqanizmdə su tutma ilə bağlıdır. Həddindən artıq duz istehlakı qanda suyun miqdarını artırır, bu da qan damarlarının divarlarına əlavə təzyiq və yük yaradır.
Duzla zəngin qidalar Azərbaycan mətbəxində populyar olan şorabalardır.
Aygün Musayeva