ABŞ Qida və Pəhriz Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssislərinin fikrincə, kakao bədəni kolon xərçəngindən qoruya bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, tədqiqata rəhbərlik edən institutun aparıcı mütəxəssisi Mariya Arribainin iddiasına görə, bağırsaq mukozası müxtəlif kanserogenlərin mənfi təsiri nəticəsində bədxassəli şişlərin inkişafına çox həssas olur.
Eyni zamanda, kakao xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər, kakaoda şiş proseslərinə səbəb olan sərbəst radikalları neytrallaşdıran yüksək konsentrasiyalı antioksidanlar var.
Dörd həftə ərzində gəmiricilər kolon xərçənginə səbəb olan kanserogen azoksimetana məruz qalıblar. Siçanlar iki qrupa bölünüb, onlardan biri 12% kakao olan pəhriz qəbul edib. Ayrılmış vaxtdan sonra kakao ilə qidalanan heyvanlarda xərçəngdən əvvəlki lezyonlar əhəmiyyətli dərəcədə azaldı.
2006-cı ilin noyabrında Çikaqoda amerikalı ürək-damar mütəxəssislərinin illik toplantısında kakaonun tərkibindəki bioloji aktiv birləşmələrin trombositlərin yığılmasını azaltdığını və bununla da qan damarlarını zərərli çöküntülərdən, zədələnmələrdən qoruduğunu göstərən sənəd təqdim olundu.
Bundan əlavə, kakao beynə qan axınını yaxşılaşdırır (kakao qəbul etdikdən sonra subyektlərin beyinlərinin maqnit rezonans görüntüləməsində aşkar olunub) və qan təzyiqini aşağı salır. 15 illik bir araşdırma, kakao içənlər arasında ürək-damar ölümünün kakao istehlakı az olanlara nisbətən 50% aşağı olduğunu göstərdi.
Həmçinin müəyyən edilmişdir ki, müntəzəm kakao istehlakı dərinin normal fəaliyyətinə kömək edir və bununla da onun gənc görünüşünü qorumağa kömək edir.
Aygün Musayeva