Piylənmə genetik ola bilər. Piylənmə genləri pəhrizin köməyi ilə söndürülə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, Aralıq dənizi pəhrizi piylənmə riskini artıran genləri söndürməyə kömək edir.
Bunu biologiya elmləri namizədi, genetik, bioloq, aparıcı tədqiqatçı və MyGenetics Milli Genetik Araşdırmalar Mərkəzinin ekspert şurasının sədri İrina Kolesnikova deyib.
Belə bir pəhrizin əsasını tərəvəz və meyvələr, göyərti, qoz-fındıq, "yaxşı" yağlar (zeytun yağı kimi yağlar), dəniz məhsulları, bütün taxıllar (çörək, makaron), süd məhsulları (pendir, qatıq - orta nisbətdə). Məlumdur ki, belə bir pəhriz ürək-damar xəstəlikləri, piylənmə, 2-ci tip diabet və digər sağlamlıq problemləri riskini azaldır.
"Piylənmə, diabet və digər ümumi xəstəliklər kimi problemlərin inkişaf riskinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərə bilən genlər var. Bu genlərdən ən məşhuru FTO-dur. Bəzən piylənmə geni adlanır, çünki onun bəzi variantları çəki artımı və 2-ci tip diabetin inkişafı riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. MC4R geni də məlumdur. məhsullar, aclıq və toxluq hissinin tənzimlənməsində iştirak edir, həmçinin çəki artımına və şəkərli diabetin inkişafına təsir edə biləcək digər proseslərdə iştirak edir”.
Mütəxəssisin fikrincə, başqa bir nümunə TCF7L2 genidir. Onun bəzi variantları tip 2 diabetin inkişaf riskini, eləcə də insult kimi onunla əlaqəli patoloji şərtləri artırır.
" Aralıq dənizi pəhrizi bu genə sahib olan insanların metabolik profilinə faydalı təsir göstərir, xəstəliklərin qarşısını alır. Aralıq dənizi pəhrizi çox faydalıdır və bu, elmi və klinik tədqiqatlarla sübuta yetirilib. Lakin hər hansı pəhriz və qidalanma növü ilə məşğul olmamışdan əvvəl ilk növbədə mütəxəssislə məsləhətləşmək lazımdır".
Aygün Musayeva