Oruc və ya pəhrizdən zamanla- necə çıxmaq lazımdır?

  • 2023.04.18 15:11
  • 1490 Baxış
Oruc və ya pəhrizdən zamanla -  necə çıxmaq lazımdır?
Həkimlər oruc və ya pəhrizdən rahat çıxmağın vacibliyi barədə xəbərdarlıq edirlər. İstənilən orucdan sonra müəyyən qaydalara riayət etmək lazımdır.

“Medicina” xəbər verir ki, sağlamlığınıza zərər verməmək üçün tədricən ət və süd yeməyə başlamaq gərəkdir.
Orucdan çıxış hamar olmalıdır, uzun müddət yeyilməmiş qidalar tədricən əlavə edilməlidir.

İnsan orucluqdan sonra həddindən artıq yeyir və sonra bir neçə həftə ərzində şişkinlik, yeməkdən sonra toxluq, ağırlıq hissi keçirdir. Oruc zamanı süd məhsulları məhdudlaşdırıla bilər və bir çox yaşlı insanlarda laktoza dözümsüzlüyü yaranır.

Bir şəxs oruc tutduqdan sonra pəhrizinə süd məhsulları daxil etdikdə, şişkinlik və nəcis problemləri yaşaya bilər. Hər kəsdə süd çatışmazlığı yoxdur, amma bu baş verərsə, əsas qayda süd məhsullarını tədricən daxil etməkdir.

Laktozaya qarşı dözümsüzlük bədənin süd və süd məhsullarında olan laktoza və şəkərləri həzm edə bilmədiyi vəziyyətidir.

Həkim Lopatina pəhrizi ət və süd məhsullarını kiçik paylarla genişləndirməyə başlamağı, dərhal şirniyyat və nişastalı qidaların pulsuz istifadəsinə üstünlük verməməyi tövsiyə etdi.

Həkim xatırladıb ki, orqanizm üçün optimal hesab edilən Aralıq dənizi pəhrizinin qaydalarına əsasən, həftədə iki dəfə qırmızı ət (mal əti, donuz əti, quzu) yemək lazımdır. Lakin heç bir halda kolbasa yemək olmaz.

Yumurta, süd məhsulları və ətdən imtina etdikdə oruc tutmaq bir növ pəhrizdir. Oruc tutduqdan sonra bədənin yenidən qurulması olduqca çətindir, buna görə də orucu tərk etmək üç gündən beş-altı günə qədər davam etməlidir.

Əgər orucluq zamanı yumurta yeməmisinizsə, o zaman gündə birdən çox yumurta yeməməlisiz. Bundan əlavə, orucdan çıxan hər yeni gündə bir məhsul əlavə edilməlidir. Məsələn, əgər birinci gün yumurta idisə, ikinci gün süd məhsulları, üçüncü gün - balıq, dördüncü və ya beşincisi, əti diyetə daxil edin.

Sonra bədən tədricən yenidən qurulmağa və bu məhsulları parçalamaq üçün fermentlər istehsal etməyə başlayacaq.

Aynurə Məmmədova