Bədəndə iltihabı azaldan tərəvəz müəyyən edilib.
Çuğundurdakı üç növ birləşmə bədəndə iltihabı azaldır.
Medicina.az xəbər verir ki, Qərbi Şotlandiya Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma bunu sübut edib.
Əvvəllər dərc olunmuş tədqiqatların meta-analizində alimlər hər üç növ birləşmənin oksidləşdirici stressi azaltdığını, bu prosesin Alzheymer xəstəliyinin inkişafını sürətləndirdiyini aşkar ediblər. İnsan hüceyrələri və heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə çuğundur komponentləri mitoxondrilərin (hüceyrə güc mərkəzləri) funksiyasını yaxşılaşdırdı, neyron müdafiəsini gücləndirdi və əsas iltihab siqnallarını yatırdı.
İlkin məlumatlar göstərdi ki, çuğundur əsaslı içkilərin içilməsi insan beyninin ilk olaraq koqnitiv geriləmədən əziyyət çəkən bölgələrində qan axınını artırır. Epidemioloji müşahidələr həmçinin bitki nitratlarının daha çox istehlakını yaddaşın daha yavaş azalması ilə əlaqələndirir.
Nitratlar bitkilərin təbii komponentləridir, zülal sintezinin tikinti bloklarıdır. Bədəndə nitratlar azot oksidinə çevrilir ki, bu da qan axınını yaxşılaşdırır, qan təzyiqini aşağı salır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir. Lakin artıq nitratlar zərərli ola bilər, onlar qanda oksigen daşınmasını pozan zəhərli nitritlərə çevrilə bilər.
Aygün Musayeva