Onkoloq yoğun bağırsağın xərçənginə səbəb olan qidalanma vərdişlərini sadalayıb.  Qorunmaq üçün hansı qidalardan çəkinmək lazımdır?
“Medicina” xəbər verir ki, onkoloq, hematoloq, ən yüksək kateqoriyalı şüa terapevti, , professor Aleksandr Seryakov qidaların yoğun bağırsağın xərçənginə səbəb olduğunu söylədi.
Yolğun bağırsağın (YBX) yoğun bağırsağın istənilən hissəsinin (yoğun bağırsaq, sigmoid yoğun bağırsaq və ya düz bağırsaq) selikli qişasında şişin inkişaf etdiyi bədxassəli bir xəstəlikdir. Bu xərçəng növü bütün mədə-bağırsaq xərçəngləri arasında ən çox yayılmışdır. O, həmçinin dünyada xərçəng hallarının sayına görə üçüncü yerdədir.
Mütəxəssislər müəyyən qidalanma vərdişlərinin kolorektal xərçəngin inkişafı üçün risk faktorları ola biləcəyini vurğulayırlar, o cümlədən:
Qırmızı ətin istehlakı (donuz əti, mal əti, quzu əti). Beynəlxalq Xərçəng Tədqiqatları Agentliyi (IARC) qırmızı ət istehlakını "insanlar üçün ehtimal ki, kanserogen" kimi təsnif edib (kanserogenlik qrupu 2A). IARC-a görə, gündəlik 100 qramlıq qırmızı ət istehlakı kolorektal xərçəng riskini 17% artırır.
Keyfiyyətsiz və süni qidaların (kolbasa, sosiska, uzunömürlü süd, bir neçə dəfə əridilmiş və dondurulmuş ət və kimyəvi emal olunmuş ət) istehlakı. IARC emal olunmuş ət istehlakını "insan üçün kanserogen" kimi təsnif edib (Kanserogenlik Qrupu 1), gündəlik 50 qram emal olunmuş ət qəbulu kolorektal xərçəng riskini 18% artırır.
Qızardılmış, hisə verilmiş və qril edilmiş ətlərin tez-tez istehlakı  da bu qismə aiddir.
Əhəmiyyətli miqdarda müxtəlif konservantlar olan qidaların istehlakı.
Onkoloqlar, əlbəttə ki, istehlak edilən miqdarın vacib olduğunu vurğulayırlar: ayda bir dəfə az miqdarda şaşlik heç kimə zərər verməsi ehtimalı azdır, lakin gündə üç dəfə ət yemək, xüsusən də fast food-da olan ət, kolorektal xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Kolorektal xərçəng riskini azaltmaq üçün daha çox lif tərkibli qidalar istehlak etməlisiniz. Bundan əlavə, aldığınız məhsulların tərkibini oxuyun, surroqat ətin miqdarını aradan qaldırın və ya heç olmasa azaldın.
Aygün Musayeva