Qadınlarda depressiya simptomlarına səbəb olan bir məhsul müəyyən edilib.
Bağırsaq mikrobiomunun tərkibi beyin funksiyasına sözdə "bağırsaq-beyin oxu" vasitəsilə təsir göstərir.
Depressiya keçirən insanlarda normaldan fərqli bir mikrobiom olur və depressiya keçirən xəstələrdən laboratoriya heyvanlarına bağırsaq bakteriyalarının köçürülməsi narahatlıq və depressiyaya bənzər vəziyyətlərə səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, yeni tədqiqatın müəllifləri iki istiqaməti birləşdiriblər: qidalanmanın öyrənilməsi və mikrobiomun depressiyada rolu. Onlar təxminən 1000 iştirakçının məlumatlarından istifadə etdilər, o cümlədən ağır depressiya diaqnozu qoyulmuş 405 xəstə və 527 sağlam könüllü.
Bütün iştirakçılar pəhriz anketlərini və Beck Depressiya İnventarlaşdırmasını doldurdular. Bəzi qadınlardan nəcis nümunələri yığıldı.
Təhlil göstərdi ki, daha çox qazlı içki istehlakı depressiya diaqnozu ilə əlaqələndirilir və bu, yalnız qadınlar üçün doğrudur.
Simptomların şiddəti üçün də eyni model müşahidə edildi: nə qədər çox qazlı içki istehlak edilərsə, depressiya bir o qədər ağır olur.
"Məlumatlarımız göstərir ki, qazlı içkilər və depressiv simptomlar arasındakı əlaqə onların mikrobioma təsirləri vasitəsilə vasitəçilik olunur", - deyə Frankfurt Universitet Xəstəxanasının aparıcı müəllifi Şarmilli Edvin Tanaraja qeyd etdi.
Təsir orta səviyyədə olsa da, müəlliflər onun əhəmiyyətini vurğulayırlar. Şəkərli içkilər bağırsaq bakteriyalarının balansını dəyişdirə bilər və mikrobiomdakı dəyişikliklər pəhrizdən asılı olduqları üçün "asanlıqla dəyişdirilə bilər".
Aygün Musayeva