Bu şirəni içmək immuniteti oyadır

  • 2025.12.12 09:09
  • 97 Baxış
Bu şirəni içmək immuniteti oyadır


Elmi araşdırmalar göstərib ki, müntəzəm portağal şirəsi içmək immun hüceyrələrimizdəki minlərlə genin funksiyasını dəyişdirir. Bu genlərin əhəmiyyətli bir hissəsi qan təzyiqini tənzimləyən, iltihabı azaldan və şəkər metabolizmasını idarə edən mexanizmlərdə iştirak edir.


“Medicina” xəbər verir ki, Vestminster Universitetinin Kimya Patologiyası üzrə baş müəllimi Devid K. sözlərinə görə, bütün bunlar uzunmüddətli ürək-damar sağlamlığı üçün vacib proseslərdir.

Son bir araşdırmada, yetkin iştirakçılardan iki ay ərzində hər gün 500 ml təmiz pasterizə edilmiş portağal suyu içmələri istənildi.


60 gündən sonra tədqiqatçılar stress zamanı aktivləşən NAMPT, IL6, IL1B və NLRP3 kimi daha az iltihabla əlaqəli gen aşkar etdilər. Böyrəklərin natrium saxlama qabiliyyətinə təsir edən SGK1 geni də azalmış aktivlik göstərdi. Bu dəyişikliklər, müntəzəm portağal suyu istehlakının gənclərdə qan təzyiqini aşağı saldığını göstərən əvvəlki tədqiqatlarla uyğun gəlir.

Mütəxəssislərin fikrincə, nəticələr portağal suyunun bədənin tənzimləyici sistemlərində qan damarlarının genişlənməsini təşviq edən, iltihabı azaldan və ürək sağlamlığını qoruyan kiçik, lakin əhəmiyyətli dəyişikliklərə səbəb olduğunu göstərir.

Portağalda olan flavonoid hesperidinin antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri çoxdan məlumdur. Yeni bir araşdırma göstərir ki, bu təbii komponent yüksək qan təzyiqi, xolesterol balansı və şəkər mübadiləsi kimi proseslərə faydalı təsir göstərir.

639 nəfərin iştirak etdiyi 15 tədqiqatın sistematik təhlilinə görə, portağal suyunun müntəzəm istehlakı insulin müqavimətini və LDL xolesterol səviyyələrini azalda bilər. İnsulin müqaviməti prediabetin əsas göstəricisidir və yüksək xolesterol ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.

Artıq çəkili insanlar üzərində aparılan başqa bir araşdırmada, gündəlik portağal suyu istehlakının bir neçə həftə ərzində sistolik qan təzyiqini bir qədər azaltdığı və HDL (yaxşı) xolesterol səviyyələrini artırdığı aşkar edilmişdir.

Bu dəyişikliklər kiçik görünsə də, illər ərzində ürək sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir.


Aygün Musayeva