Rusiyada ürək-damar xəstəlikləri ölümün əsas səbəbidir. Bu o deməkdir ki, onlar həyat boyu ciddi profilaktik tədbirlər tələb edirlər.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim Svetlana İşçenko hansı qidaların qan damarları və ürək xəstəliklərinin qarşısını ala biləcəyini izah etdi.
"Vəziyyətə təsir etməyin ən aşkar yolu qidadır. Biz nə yeyiriksə, oyuq! Qan damarlarımız və ürəyimiz üçün ən əhəmiyyətli sağlamlıq faydaları olan qidaların siyahısını tərtib etdim".
Siyahıda balıq, xüsusən də yağlı balıqlar birinci yerdədir. Bahalı qızılbalıq vacib deyil; siyənək, kütüm kimi əlverişli variantlar da uyğundur. Balıqda "pis" xolesterolu azaltmağa və "yaxşı" xolesterolu artırmağa kömək edən faydalı omeqa-3 yağ turşuları var. Balıq həmçinin protein mənbəyidir.
Qoz-fındıq sağlam yağların əlavə mənbəyidir. Hər gün az miqdarda qoz-fındıq yemək ən yaxşısıdır. Yeməzdən əvvəl onları islatdığınızdan əmin olun.
Sarıkök qan damarları və ürək üçün son dərəcə faydalı bir ədviyyatdır. Bu ədviyyatda olan kurkumin təbii iltihab əleyhinə təsir göstərir və damar divarlarına zərər vurma riskini azaldır. Zerdeçalı istiotla birləşdirmək onun faydalı xüsusiyyətlərini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.
Tam taxıl dənli bitkiləri yeyin. Uşaqlıqdan bəri hamımızın tanıdığımız adi yulaf əzməsi də bu dənli bitkilərdən biridir. Əsas məsələ düzgün olanı seçməkdir, tez bişirilən növü deyil!
Yulaf və digər dənli bitkilərdə olan lif qan damarlarına faydalı təsir göstərir və onların divarlarının qalınlaşmasının qarşısını alır.
Aygün Musayeva