Hansı çörək ürək və şəkər xəstəliyi yaradır? - Həkim açıqlaması

  • 2023.03.29 13:08
  • 2644 Baxış
Hansı çörək ürək və şəkər xəstəliyi yaradır?  - Həkim açıqlaması
Adi ağ və qara çörəyin hansı təhlükələr doğurduğu barədə endekronoloq Angelina Vodolazkaya danışıb.


“Medicina” xəbər verir ki, çörək, hər hansı digər un məhsulu kimi, yalnız orta istehlak ilə faydalıdır.

Bununla belə, dietoloqlar əmindirlər ki, çörək seçərkən bəzi nüansları bilmək lazımdır. Məsələn, məhsulun tərkibi ilə tanış olun və ən əsası çörəyin hansı un növündən hazırlandığına diqqət yetirin.

Ekspertin fikrincə, ən faydalı çörək tam taxıldan hazırlanandır.

Belə çörəyin tərkibində həm pəhriz lifi, həm də orqanizm üçün faydalı olan vitaminlər ola bilər. Buna görə də, əgər kompozisiyaya kəpək unu, duz, su və məsələn, xam kətan və ya chia taxılları daxildirsə, onda belə çörək faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.


Bunlar vitaminlər, amin turşuları, müxtəlif növ karbohidratlar, o cümlədən pəhriz lifləridir ki, bunlar mikrobioma və bir sıra biokimyəvi proseslər üçün faydalı olacaqdır.

Digər çörək növləri çox vaxt təkcə şəkər deyil, həm də insan sağlamlığına zərərli olan digər çirklənmələri ehtiva edir. Xüsusilə onların çoxu adi ağ çörəkdədir.

Məhz buna görə də artıq çəkidən, həmçinin ürək və damar problemlərindən əziyyət çəkən insanlar bu çörəyi qida rasionundan çıxarmalı və ya sağlam alternativlə – çörəklə, tam taxıl çörəyi ilə əvəz etməlidirlər.
Diyetoloq əmindir ki, hətta diabetli insanlar üçün də təhlükəli deyil, yalnız məhdud miqdarda olmalıdır.


Ağ çörəyin təhlükəsi də diabetin inkişafına səbəb olan çox miqdarda nişastadadır. Çörəyin tərkibində nişastanın yüksək olması ondan irəli gəlir ki, məhsul istehsal edilən zaman onun tərkibindən orqanizm üçün çox dəyərli olan komponentlər xaric edilir. Nəticədə məhsulda yalnız nişasta qalır.

Günay Quluzadə