Pis qidalanma xəstəliklərin səbəbkarıdır, eləcə də yuxunun pozulmasına və narahatlığa səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq Tatyana Qolovçanskaya psixi sağlamlıq problemləri riskini azaltmaq üçün yeməli olduğumuz qidaları açıqlayıb.
Həkim izah edib ki, insanın əhval-ruhiyyəsini və yuxusunu tənzimləyən bir çox maddələrin, o cümlədən serotonin, qamma-aminobutirik turşu (GABA), dofamin, melatoninin sintezində iştirak edən bağırsaq mikroflorasının sağlamlığı pəhrizdən asılıdır.
Əgər pis yeyirsinizsə, bu maddələrin çatışmazlığı inkişaf edəcək, bu da narahatlıq, yuxu pozğunluğu, xroniki yorğunluq və emosional qeyri-sabitliyə səbəb ola bilər, həkim xəbərdarlıq etdi.
Bu problemin qarşısını almaq üçün Qolovçanskaya müxtəlif tərkibli qidalar yeməyə çağırıb.
"İstehlak edilən qidaların çeşidi nə qədər geniş olsa, mikrobiota bir o qədər zəngin və sabitdir. İdeal olaraq, insan həftədə təxminən 50 müxtəlif qida qəbul etməlidir.
Bu, təkcə lifin - faydalı bakteriyalar üçün əsas "qida"nın deyil, həm də makro və mikroelementlərin tam dəstinin qəbulunu təmin edir”.
Həkimin sözlərinə görə, yeməyin iştahaaçan görünməsi də vacibdir və boşqabda nə qədər çox rəng olarsa, neyrokimyəvi tarazlıq üçün lazım olan bioloji aktiv maddələrin spektri bir o qədər çox olur.
Qolovçanskaya “qadağan olunmuş” qidaların olmadığını da vurğulayıb. Nisbətən qeyri-sağlam qidalar ümumi pəhrizin 10-15 faizindən çoxunu təşkil etmirsə, zərər verməyəcək, eyni zamanda ciddi pəhriz məhdudiyyətləri mədə-bağırsaq traktının hərəkətliliyinə və psixo-emosional rifaha mənfi təsir göstərə bilər, deyə həkim aydınlaşdırıb.
Aygün Musayeva