Kartof çipslərinə olan sevgi xərçəngə səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, nutritionist Aleksey Kovalkov belə qidaların nəzarətsiz tez-tez istehlakının hüceyrə bölünməsinə səbəb ola biləcəyinid deyib. Bu, bədxassəli şişlərin inkişafına birbaşa yoldur.
Tədqiqata görə, pis qidalanma bütün şişlərin təxminən 35% -dən məsuldur, bu, şişlərin 25% -nə səbəb olan siqaret kimi qeyri-sağlam vərdişlərdən daha çoxdur. Nə yediyinizə nəzarət etmək çox vacibdir. Məsələn, meyvə və tərəvəz bədxassəli şişlərə qarşı müəyyən qorunma təmin edir.
Bəzi qidalar var ki, şişləri tətikləyir. Şişlərin böyüməsi üçün sürətlə həzm olunan "sürətli yanacaq" tələb olunur. Çipslər təhlükəli qidalar siyahısında birinci yerdədir. Onların ardınca yüksək qazlı içkilər, sonra isə ruslar tərəfindən çox sevilən kolbasa, sosiska, donuz əti və s. kimi emal olunmuş ət məhsulları gəlir. Bununla belə, əti qızartmaq onu işlənmiş formada yemək qədər təhlükəli deyil.
Gün ərzində belə sürətli karbohidratların istehlakını məhdudlaşdırmaq son dərəcə vacibdir. Məsələn, ekspert gündə maksimum 150 qram şirniyyatı məhdudlaşdırmağı təklif edir.
Aygün Musayeva