Ketçup dərman kimi istifadə üçün yaranıb

  • 2025.12.04 19:34
  • 66 Baxış
Ketçup dərman kimi istifadə üçün yaranıb

Ketçupun tarixində başlanğıc nöqtəsini tapmaq çətindir, lakin bir çox alim bu sousun Çindən gəldiyini və orada "ke-ça" və ya "balıq sousu"
adlandırıldığını deyir.


Əlbəttə ki, onun müasir ketçupla heç bir ortaq cəhəti yox idi, çünki o, balıq bağırsaqlarını və soya paxlasını fermentləşdirməklə pomidorsuz hazırlanırdı.


“Medicina” xəbər verir ki, dənizçilər Çindən bu yeniliyi Avropaya gətirəndə təcrübə dövrü başladı: qoz-fındıq, göbələk, aşpazın əlinə keçən hər şey - ui sousa əlavə olunmağa başlandı.

Pomidordan ketçup üçün əsas kimi istifadə etməyi təklif edən ilk britaniyalılar olsa da, amerikalı Con Kuk Bennet irəli gedərək onun müalicəvi xüsusiyyətlərini kəşf etdi.

1834-cü ildə bir həkim eksperimental olaraq, termik işlənmiş pomidorların tərkibində likopenin daha yüksək konsentrasiyalara malik olduğunu aşkar etdi. Bu antioksidant amerikalıların ishal, revmatizm və hətta keçəlliyi müalicə edə biləcəyinə inanırdı.


Bennett bu xüsusiyyətlərdən pomidor bulyonunun reklam kampaniyasının əsası kimi istifadə etdi və çox keçmədən ketçup tibbi məhsula çevrildi. Daha sonra sahibkar Aleksandr Maylzla əməkdaşlıq edərək Bennett "Pomidor Ekstraktı” kimi ketçupu patentləşdirdi.

Əlbəttə ki, zaman keçdikcə elm adamları pomidorlar haqqında biliklərini genişləndirdilər və likopen və vitaminlər ehtiva etsələr də, ciddi xəstəliklərin müalicəsi üçün kifayət etmədiklərini anladılar. Ona görə ketçup mətbəxə keçid etdi və bu gün sevilən sousdur.


Aygün Musayeva