Kimlərə dondurma və tort faydalıdır?

  • 2023.03.17 20:13
  • 3120 Baxış
Kimlərə dondurma və tort faydalıdır?

Bəzi bəzi insanlar dondurma və tortlardan faydalana bilər. Söhbət pəhriz saxlıyan insanalardan gedir.

“Medina” məlumatına görə, İsrail alimləri müəyyən ediblər ki, müxtəlif insanların orqanizmlərinin eyni məhsullara reaksiyası çox fərdidir. Buna görə də bəzi insanlar ümumi qəbul edilmiş nöqteyi-nəzərdən "səhv" məhsullarla qidalanmağa baxmayaraq, uğurla arıqlayırlar.

İştirakçılardan müxtəlif növ yeməklər yeməsinin istəndiyi bir araşdırmada elm adamları yeməkdən sonra bir həftə ərzində insanlarda qan şəkərinin səviyyəsinin necə dəyişdiyini izlədilər.

Qanda qlükoza səviyyəsinə diqqət yetirmək lazımdır. Çünki qanda qlükozada davamlı artım metabolik pozğunluqlar, piylənmə və diabet üçün əsas risk faktorudur.

Testlər çərçivəsində alimlər 46 mindən çox qidaya fərdi reaksiyaları izləyə biliblər. Onlar müəyyən ediblər ki, insanlar eyni glisemik indeksə malik eyni qidaya fərqli reaksiya verirlər. Bu qidanın qanda qlükoza səviyyəsini nə qədər yüksəltdiyinin ölçüsüdür.

Məsələn, dondurma və tort (yüksək glisemik indeksli qidalar) bəzi iştirakçılarda qan şəkərini yüksəltməsə də, sağlam hesab edilən qatıq və ya banan bunu artırıb.

Bədənin fərdi reaksiyasına və qidaların necə birləşdirildiyinə təsir göstərir. Məsələn, iştirakçıların 3/4-də çörək və yağ yeyən zaman qan şəkərinin səviyyəsi tək çörək yediyi vaxtdan daha az artıb. Qalan iştirakçılar isə əks reaksiya göstərdilər.

Bundan əlavə orqanizmin reaksiyasına həyat tərzi, yuxu müddəti, fiziki fəaliyyət, insanda müxtəlif xəstəliklərin olması, həmçinin bağırsaq mikroflorasının tərkibi də təsir edə bilər.

Aynurə Məmmədova