Kokos yağı barədə bilmədiklərimiz

  • 2020.04.01 17:46
  • 2344 Baxış
Kokos yağı barədə bilmədiklərimiz
Bir neçə il əvvəl populyarlıq qazanan kokos yağı nədir?

İnsanlar arasında faydalı olduğu, hətta kilo verməyə və sağlamlığa müsbət təsir etməsi haqqında inanc yaranıb. Bəs həqiqətən belədirmi?

2019-cu ildə Amerika kardioloqları hindistan cevizi yağının faydaları və zərərləri ilə bağlı araşdırma apardılar. Məlum oldu ki,kokosun tərkibi digər bitki yağlarına nisbətən daha çox doymuş yağlarla zəngindir. Doymuş yağlar, doymamış yağlardan fərqli olaraq orqanizm üçün çox zərərlidir. Xolesteroluvə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırırlar. Belə ki, bir xörək qaşığı hindistan kakos yağında 14 q doymuş yağ (yağda və yağda daha da azdır), gündəlik norma isə 13 q-dan çox olmamalıdır.

Doymuş yağlardan çox istifadə edilən zaman aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin səviyyəsi (LDL) yəni xolesterol kəskin şəkildə yüksəlir və bu da bir sıra xoşagəlməz nəticələrə səbəb olur. LDL, bədənin hüceyrələrinə qan axını məhdudlaşdıraraq damarlarda toplanıb qala bilər. Doymuş yağların müntəzəm artması ilə, yığılan LDL qan damarlarını tıxaya bilər. Bu qan axışına maneə törədir, sonradan ürək çatışmazlığına səbəb olur və infarkt riskini artırır.

Bir sözlə, kakos yağının orqanizm üçün heç bir faydası yoxdur. Arıqlamağınıza da kömək etməyəcək, əks nəticələrə səbəb ola bilir –kökəlməyə. Orqanizmin yağlara ehtiyacı var və əlbəttə ki yağdan tamamilə imtina etmək mümkün deyil. Karbohidratlar kimi, hansı yağların yeyilə biləcəyini və nəyin zərərli olduğunu bilmək lazımdır. Bitki yağlarından, məsələn, qida mütəxəssisləri zeytun, kanola və ya kətan toxumu seçməyi məsləhət görürlər. Onlarda kakos yağı kimi xoş dad və qoxusu yoxdur, ancaq orqanizm üçün çox faydalıdır (düzgün qayda və miqdarda istifadə etsəniz).