Miqreni törədən “təxribatçılar” – şokolad, pendir...

  • 2023.04.06 20:17
  • 2049 Baxış
Miqreni törədən “təxribatçılar” – şokolad, pendir...
200 miqrenli insan üzərində aparılan bir araşdırma göstərdi ki, onların 90%-i öz miqreninin ən azı bir tətikləyicisini bilir. Ən çox istinad edilənlər fiziki və ya emosional stress (77%), menstruasiya (qadınların 72%-i), parlaq işıqlar və ya işığın yanıb-sönməsi (65%) və kəskin qoxular (61%) olmuşdur.


“Medicina” xəbər verir ki, miqrenin səbəbi sinir hüceyrələrinin (neyronların) artan həyəcanlılığıdır. Bu, beynin irsi xüsusiyyətidir. Miqrendən əziyyət çəkən insanların neyronları müxtəlif xarici və daxili təsirlərə çox həssasdır.


Onlara təsir edə bilər: menstruasiya dövründə hormon səviyyələrində dəyişikliklər, stress və paradoksal olaraq stressin həlli, yuxu pozğunluğu (həm qeyri-kafi, həm də həddindən artıq yuxu), spirt, parlaq işıqlar və ya işıq parıltıları.


Tətiyə cavab olaraq, asanlıqla həyəcanlanan sinir hüceyrələrində elektrik aktivliyi dəyişir və miqren hücumunun simptomlarına səbəb olan biokimyəvi pozğunluqlar nəticəsində baş verən tutmalar işə salınır.

Miqrenin təxribatçıları haqqında nə bilmək vacibdir

- Bəzən hücuma "sizin" təxribatçınız səbəb ola bilər, bəzən isə yox.
- Miqren hücumu iki və ya daha çox tetikleyicinin birləşməsini tələb edir.
- Tətikləyici olan bir şey də miqren hücumunu rahatlaşdıra bilər (məsələn, kofein).

"Klassik" miqren tətikleyiciləri: qırmızı şərab, tünd şokolad, stress - bütün miqren xəstələrində hücuma səbəb olmur.
Kofeinin səbəb ola biləcəyini düşündükdə bir çox miqren xəstələri çay və qəhvəni tamamilə tərk edir və təsadüfən kofeinli içki içdikdən sonra dəhşət içində həb axtarırlar.

Həqiqətən, kofein bəzi insanlarda miqren tutmasına səbəb ola bilər.

Bu belə işləyir. Miqren hücumu zamanı mədə-bağırsaq traktının işi yavaşlayır. Qəbul edilən həblər mədədə qalır və bağırsaqlarda sorulmalıdır. Kofein mədə-bağırsaq hərəkətliliyini artırır və ağrıkəsicilərin sovrulmasına kömək edir.
Migrenli insanlar adətən hansı qidaların hücumlarını tətiklədiyini görür və onlardan qaçmağı öyrənirlər.

Miqren tutmasına səbəb ola biləcək qidalara qırmızı şərab, pivə, tünd şokolad, sərt pendirlər, sitrus meyvələri, qoz-fındıq, tərkibində konservantlar olan qidalar və fast food daxildir. Aclıq da miqrenlərə səbəb ola bilər. Buna görə də müntəzəm və balanslaşdırılmış şəkildə yemək vacibdir.

Günay Quliyeva