Düyü mikrodalğalı sobada yenidən qızdırıldıqda zəhərli olur.
Medicina.az xəbər verir ki, diyetoloq Harini Bala sobada yenidən qızdırıldıqda zəhərli olan qidalardan danışıb.
Mikrodalğalı sobada isitmə zəhərli maddələrin buraxılması səbəbindən bəzi qidaları bədən üçün təhlükəli edir.
"Bəzi qidalar bişirildikdən sonra mikrodalğalı sobada yenidən qızdırılmamalıdır. Yenidən isitmə onların kimyəvi birləşmələrinin dəyişməsinə və potensial zəhərli olmasına səbəb ola bilər”.
Məsələn ispanaq. Səbəb oksalat turşusudur: ispanaqyalnız çiy yeyildikdə zərərsizdir. Qızdırıldıqda, oksalat turşusu kristallaşır və zəhərli olur - böyrəklər xüsusilə ciddi şəkildə zədələnə bilər.
"İspanağın tərkibində nitratlar da var ki, onlar yenidən qızdırıldıqda nitritə çevrilir. Bu nitritlər bağırsaqlarda kimyəvi maddələrlə birləşərək şişin inkişaf riskini artıran birləşmələr əmələ gətirir”.
Çay
Xüsusən dəmi mikrodalğalı sobada yenidən qızdırmaq təhlükəlidir. Bu, içkinin tərkibindəki sərt taninlərin miqdarını artırır. Taninlər olduğundan, onların yüksək konsentrasiyası mədə və bağırsaqların selikli qişasına mənfi təsir göstərir, həzmi və faydalı qida komponentlərinin udulmasını pozur və xoşagəlməz simptomlara səbəb olur.
Düyü, plov
Həkim bildirdi ki, düyü mikrodalğalı sobada yenidən qızdırıldıqda zəhərli olan qidalardan biridir. Belə düyü istehlakı qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Bu risk yüksək davamlı Bacillus Cereus bakteriyasının olması ilə bağlıdır. İstilik bu bakteriyaları öldürür, lakin zəhərli sporlar əmələ gətirir.
Düyü yenidən qızdırıldıqda və otaq temperaturunda saxlanıldıqda, tərkibindəki hər hansı sporlar çoxalaraq bu məhsulun istehlakını potensial zəhərlilik mənbəyinə çevirir.
Aygün Musayeva