Qan təzyiqiniaşağı salarkən nələrə diqqət etmək lazımdır?

  • 2020.04.13 10:28
  • 1871 Baxış
Qan təzyiqiniaşağı salarkən nələrə diqqət etmək lazımdır?
Yüksək təzyiq, adi həyat tərzinizə və menyunuza təsir edən önəmli bir dəyişiklikdir.


Xüsusilə yaz aylarında hipertonik insanlarda təzyiq daim yüksəlməyə meyllidir.


Hər gün dərman qəbul etmək və təzyiq həddinə diqqətli şəkildə nəzarət etmək tələb edir. Həkimin tövsiyələrinə əməl edilməməsi xoşagəlməz nəticələrə, infarkt və ya insulta səbəb ola bilər.

Yüksək təzyiqlə mübarizədə dərmanlar və qida məhsulları bir-birini tamamlaya bilər. Dərmanlar yalnız bir həkim nəzarəti altında alınırsa, məhsulları özünüz asanlıqla seçə bilərsiniz. Bununla birlikdə, düzgün qida qəbuluna ciddi əməl edilməlidir.
Əvvəlcə qızardılmış məhsullardan imtina etmək və sobada bişmə, buxarda bişməyə üstünlük vermək lazımdır. Həmçinin qida qəbulunda duzun məhdudlaşdırılmasına cəhd etmək lazımdır.

Bunun əvəzinə ədviyyatlardan istifadə edə bilərsiniz. Kolbasa və pendir içindəki duz, ət və süd ilə müqayisədə belə xəstələr üçün icazə verilən həddən dəfələrlə çox olduğundan, emal olunmuş məhsullardan təbii məhsulların xeyrinə imtina etməyə dəyər.

Sodium kimi bir element qan təzyiqinin artmasına təsir edir və kaliumla zəngin olan qidalar sabitləşməyə və mənfi təsirini azaltmağa kömək edir. Buna görə pəhrizdə meyvələr, quru meyvələr, tərəvəzlər, balıqlar və süd məhsulları olmalıdır.

Təzyiqi azaltmağa köməkçi vasitələrdən biri, natriumun təsirini azaldan və beləliklə təzyiqi də aşağı salan düyüdür.

Təzyiqin tənzimlənməsinə kömək edən digər vacib bir komponent maqneziumdur. Qan damarlarını uzatmağa və divarlarını gücləndirməyə kömək edir.

Maqneziumun olmaması, kaliumun bədəndən sızmasına və natrium hüceyrələrinin artmasına səbəb olur. Buna görə paxlalı bitkilər menyuya əlavə edilməlidir. Bu məhsulun üstünlükləri arasında doyma hissi gətirən və çəki idarə etməyə imkan verən pəhriz lifinin olması da daxildir.

Menyuya vitaminlərlə zəngin qidaların da daxil olması məcburidir. Kələm, gül kələmi, qarağat və itburnu C vitamini ehtiva edir. Yerkökü və qaraciyər A vitamini ilə zəngindir. Qidalanma zamanı balans yaratmağa və təzyiqi sabitləşdirməyə kömək edəcəkdir.