Qəbizliyə səbəb olan qidalar – Çay, ət, banan...

  • 2023.06.05 19:17
  • 2061 Baxış
Qəbizliyə səbəb olan qidalar   –  Çay, ət, banan...

Qəbizliyin bir çox səbəbləri var. İnsanlar çox zaman bu problemə görə həkimə getmirlər. Özləri alternativ müalicə üsulu axtarıb tapırlar.


Qəbizliyin öhdəsindən gəlmək üçün bəzən bərkidici qidaları xaric etməklə pəhrizinizi bir daha nəzərdən keçirməyə dəyər.

“Medicina” xəbər verir ki, həkim – qastroenteroloq Serqey Lopatinin sözlərinə görə, tibbdə qəbizlik üç gün və ya daha çox müddətdə nəcis xaric edə bilmədikdə qəbul edilir. Bu mədə-bağırsaq traktının ümumi pozğunluğudur. Qəbizlikdən yaranan narahatlıq digər xoşagəlməz simptomlarla çətinləşir: qarında şişkinlik və ağrı, qaz.


“Əksər hallarda qəbizliyin səbəbi insanın həyat tərzində olur. Fiziki fəaliyyətin olmaması, maye içmə rejiminə əməl edilməməsi, balanssız bəslənmə, o cümlədən "fiksasiya" xüsusiyyətləri olan məhsulların sui-istifadəsi bağırsaq hərəkətlərində problemlərə səbəb olur.

Bu qidalar qəbizliyi artırır:

Xurma - Bu meyvəni sevənlər şirin sortları seçməlidirlər. “Ağız büzən” xurmadan imtina etmək yaxşıdır. Tərkibində çoxlu taninlər var. Bu təbii kimyəvi birləşmələr antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, lakin onlar həmişə həzmi çətinləşdirir. Taninlər bağırsaq hərəkətliliyini və bağırsaq şirəsinin istehsalını ləngidir, nəticədə nəcisin çıxarılması çətinləşir.

Yetişməmiş yaşıl banan - fiksasiya xüsusiyyətlərini taninlərə deyil, tərkibindəki çox miqdarda davamlı nişastaya borcludurlar.

Ağ düyü nişasta ilə doludur, buna görə də çox yemək həzmi yavaşlata bilər.

Tərkibində yüksək miqdarda kakao olan tünd şokolad mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir, lakin südlü şokolad belə xüsusiyyətlərlə öyünə bilməz.

Eyni zamanda, bədən yağlı qidaları həzm etmək üçün daha çox vaxt aparır və mədə yağlarla məşğul olmağa çalışarkən, nəcisin bağırsaqlardan keçməsi yavaşlayır.

Bura un məmulatları, qoyun, donuz, inək, dana əti, qara çay və fastfud qidaları daxildir”.

Günay Quluzadə