Taxta, yoxsa silikon qaşıq? - Hansından istifadə edək?

  • 2025.12.09 22:57
  • 74 Baxış
Taxta, yoxsa silikon qaşıq? -  Hansından istifadə edək?

Qida təhlükəsizliyi üzrə tədqiqatçı professor Ben Çapman bildirib ki, bu günə qədər taxta doğrama lövhələri və ya qaşıqların qida yolu ilə keçən xəstəliklərə səbəb olması halları qeyd edilməyib. Çapman sadəcə qeyd edib ki, taxta qabların 24 saat ərzində tamamilə qurumasına icazə verilməli və çatlamış qaşıqlar dəyişdirilməlidir.

Medicina.az xəbər verir ki, silikon və plastik mətbəx əşyaları daha çox yayılsa da, taxta qaşıqlar hələ də mətbəxlərdə yer tutur. Euronews-da yayımlanan bir xəbərə görə, həm davamlı, həm də ekoloji cəhətdən təmiz hesab edilən bu qablar mətbəx avadanlığı istehsalçıları və aşpazlar tərəfindən vacib hesab olunur. Bununla belə, taxta qaşıqların təhlükəsiz olub-olmaması məsələsi maraq doğurur.



Bu sual əslində qida təhlükəsizliyi mütəxəssislərinin sahəsidir. Şimali Karolina Dövlət Universitetinin qida təhlükəsizliyi üzrə tədqiqatçısı professor Ben Çapman Marta bildirib ki, taxta doğrama lövhələri və ya qaşıqların qida yolu ilə keçən xəstəliklərə səbəb olması ilə bağlı heç bir hal qeydə alınmayıb. Çapmanın sözlərinə görə, məsaməli quruluşu sayəsində ağac səthdən suyu və bakteriyaları udur və bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alan bir mühit yaradır. Təbii olaraq istehsal olunan antimikrob maddələr də taxtada qalır.



Mütəxəssislərin vurğuladığı ən vacib məqam taxta qabların düzgün qurudulmasıdır. Yuyulmuş qaşıqların ən azı 24 saat açıq havada tamamilə qurumasına icazə verilməlidir. Əks halda, nəmlik bakteriyaların yaşaması üçün əlverişli bir mühit yarada bilər. Çapman taxta qaşıqları dik vəziyyətdə qurutmağı və havanın dövran etməsi üçün doğrama lövhələrini dik vəziyyətdə saxlamağı tövsiyə edir.



Çatlayan və ya ləkəli qaşıqlar dəyişdirilməlidir. Mütəxəssislər isti su və sabunla yumağın kifayət olduğunu, lakin qabyuyan maşının taxtanı çatlada biləcəyi üçün təmizlənməsinin tövsiyə edilmədiyini məsləhət görürlər.

Aygün
Medicina.az