Quş ətinin insan üçün gözlənilməz təhlükələri müəyyən edilib.
“Medicina” xəbər verir ki, ətdən gələn bakteriyalar hər beş sidik yolu infeksiyasından birinə səbəb olur.
Sidik yolu infeksiyalarının təxminən beşdə biri heyvan məhsulları vasitəsilə ötürülən Escherichia coli (E. coli) ştammları ilə əlaqələndirilir.
Corc Vaşinqton Universitetinin alimləri tərəfindən əldə edilən nəticə də bunu sübut edib.
Sidik yolu infeksiyalarına (SYİ) uretrit (sidik kanalının iltihabı), sistit (sidik kisəsinin iltihabı) və pielonefrit (böyrəklərin iltihabı) daxildir.
Eləcə də göbələklər, parazitlər və viruslar da daxil olmaqla müxtəlif patogenlər səbəb ola bilər. Lakin əksər hallarda yoluxucu proses bakteriyalar tərəfindən törədilir. Bu, patogen sidik kanalına daxil olduqda və sidik kanalına qalxdıqda, pielonefrit halında isə sidik kanalından böyrəyə qalxdıqda başlayır.
Alimlər 5700-dən çox E. coli nümunəsini təhlil ediblər. Bəziləri infeksiyası olan xəstələrdən, digərləri isə ət və quş əti satan mağazalardan toplanıb. Genetik analiz göstərib ki, sidik yolu infeksiyası hallarının təxminən 18%-i heyvan mənşəli bakteriyalarla əlaqəlidir. Təhlükəli ştammlar ən çox toyuq və hinduşka ətində aşkar edilib.
Yoxsul məhəllələrin və ölkələrin sakinləri ən yüksək infeksiya riski altında idilər - onların E. coli ilə yoluxma ehtimalı varlı insanlara nisbətən 60% daha yüksək idi.
Tədqiqatçılar bunu daha pis sanitariya şəraiti və keyfiyyətli qidaya məhdud çıxışla əlaqələndirirlər.
Aygün Musayeva