Kolbasa, sosis yemək onkoloji və demensiyaya səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, kardioloq Mariya Çaykovskayaya görə, kolbasaların gündəlik istehlakı bir sıra xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini artırır, həmçinin onkologiya, hipertoniya və demensiya üçün "tətikləyici" ola bilər.
“Kolbasanın tərkibində orta hesabla 20%-dən çox olmayan təmiz ət var, qalan hissəsi dəri, yağ, nişasta, soya, dadlandırıcılar, konservantlar və dad artırıcılardır. Elementlərin bu birləşməsi bədəni doyurmur və tədricən onu zəhərləyir.
Tez-tez istifadə edildikdə, zərər artır. Məsələn, bağırsaq və ağciyər xərçəngi, həmçinin damarların iltihabı, hipertoniya və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər”.
Çaykovskaya mümkün diaqnozlar arasında şəkərli diabet, piylənmə, demans və nevroloji xəstəlikləri də qeyd edib. Kolbasalara alternativ olaraq, həkim bişmiş toyuq, hinduşka və ya mal əti kimi təbii əti seçməyi təklif etdi. Bədəni protein, vitamin və mikroelementlərlə təmin edəcəklər.
ROSBIOTEKH Universitetinin Dietologiya kafedrasının dosenti Yuliya Onufriyçuk bəzi yaşlı insanlara qarpız və qovun yeməklə bağlı xəbərdarlıq edib. 3-cü mərhələdə xroniki böyrək xəstəliyi (KBH) olan xəstələr şişkinlik və yüksək təzyiqin qarşısını almaq üçün bu meyvələrdən uzaq durmalıdırlar.
Aygün Musayeva