Çuğundur nitratlar, betalainlər və polifenollar sayəsində beyinə qoruyucu təsir göstərə bilər.
Medicina.az xəbər verir ki, Qərbi Şotlandiya Universitetinin alimləri bu nəticəyə gəlib.
Alimlər hər üç növ birləşmənin Alzheimer xəstəliyinin inkişafını sürətləndirən proses olan oksidləşdirici stressi azaltdığını aşkar ediblər. İnsan hüceyrələri və heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə çuğundur komponentləri mitoxondriyanın (hüceyrə elektrik stansiyaları) funksiyasını yaxşılaşdırıb, neyron müdafiəsini gücləndirib və əsas iltihab siqnallarını yatırıb.
İlkin məlumatlar həmçinin göstərdi ki, çuğundur əsaslı içkilərin içilməsi insan beyninin ilk növbədə koqnitiv pozğunluqdan əziyyət çəkən bölgələrində qan dövranını artırır. Epidemioloji tədqiqatlar həmçinin bitki nitratlarının çox qəbulunu yaddaşın azalması ilə əlaqələndirir.
Nitratlar bitkilərin təbii komponentləridir və zülal sintezi üçün tikinti materialıdır. Bədəndə nitratlar azot oksidinə çevrilir ki, bu da qan dövranını yaxşılaşdırır, qan təzyiqini aşağı salır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir. Lakin artıq nitratlar zərərli ola bilər - insan bədənində onlar qanda oksigen daşınmasını pozan zəhərli nitritlərə çevrilə bilər.
Alimlər vurğulayır ki, çuğundurun inkişaf etmiş Alzheimer xəstəliyində faydalarına dair hələlik birbaşa klinik dəlil yoxdur - fərdi tədqiqatların nəticələri qarışıqdır və həmişə ardıcıl deyil. Buna baxmayaraq, tədqiqatçılar çuğunduru eyni vaxtda bir neçə xəstəlik mexanizminə təsir göstərə biləcək təhlükəsiz bir qida hesab edirlər. Bu tərəvəzin birbaşa terapevtik təsir göstərə biləcəyini qiymətləndirmək üçün əlavə tədqiqatlar aparmaq lazımdır.
Aygün Musayeva