Bu çörək növləri zərərlidir– Xəbərdarlıq

  • 2025.12.22 19:35
  • 332 Baxış
Bu çörək növləri zərərlidir – Xəbərdarlıq


Çörək miqdarından və növündən, eləcə də fərdin xüsusiyyətlərindən asılı olaraq, həm faydalı, həm də zərərli ola bilər.



Medicina.az xəbər verir ki, həkim diyetoloqun fikrincə, norma miqdarında tam taxıl, mayasız və ya qara çörək orqanizm üçün faydalıdır. Bu cür məhsullar faydalı bağırsaq mikroflorasını qidalandıran, yüksək xolesterol və qan şəkəri səviyyəsinin qarşısını alan lif mənbəyidir.

"100 qram tam taxıl və qara çörək gündəlik tövsiyə olunan lif qəbulunun təxminən 20-25 faizini ehtiva edir."

Mütəxəssis sağlam qara çörəyin yalnız çovdar unundan hazırlandığını vurğulayıb. Çovdar çörəyi bağırsaqlar və sinir sistemi üçün ən sağlam çörəklərdən biridir.

Eyni zamanda, həkim müəyyən növ çörəyin təhlükələri barədə xəbərdarlıq etdi.

Məsələn, tərkibində çox az lif olan ağ buğda çörəyi qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb ola bilər. Yüksək qlisemik indeksə malik qidalar olduğundan, xüsusilə acqarına və ya çox miqdarda istehlak edildikdə, qarın piylənməsinə səbəb ola bilər.


"Sənaye çörəyi adətən çox duzlu olur”.

Mütəxəssis həmçinin xatırlatdı ki, hər kəs çovdar çörəyi yeyə bilməz. Müəyyən mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar və kiçik uşaqlar üçün zərərlidir.

Aygün Musayeva