Çia toxumları kəskin bağırsaq tıxanmasına səbəb ola bilər.
Çia toxumu həzmi yaxşılaşdırmaq və arıqlamağı təşviq etmək üçün geniş istifadə olunur. Lakin, səhv qəbul edildikdə, bu məhsullar kəskin bağırsaq tıxanmasına səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin cərrahı Dmitri Monaxov xəbərdar edib. Artıq belə xəstələr olub.ş
Həkimin sözlərinə görə, çia toxumu və digər arıqlamaq üçün toxumlar güclü hidrogellərdir. Mayeyə məruz qaldıqda, onların qabığı hər qram quru maddədə onlarla qram su saxlaya bilən gel əmələ gətirir.
Düzgün nəmləndirilmədikdə, bu liflər bağırsaq tərkibindən maye çəkməyə davam edir, həcmi artır və sıxlaşır.
"Bu, xüsusilə bağırsaq daralması olan xəstələrdə konqlomeratların (sıx topaqlar) və bezoarların (həzm olunmamış maddələrin yad əmələ gəlməsi) riskini yaradır. Udulmuş "quru" toxumların tam tıxanmaya səbəb olduğu hallar mövcuddur".
"Yapışqan mühit qidanın mədədən boşalmasını yavaşlatır və çia toxumları hissəcikləri tam nəmlənməyə və suyun az olduğu bağırsaqlarda şişməyə davam etməyə vaxt tapmır. Bu, bərk tıxanmanın əmələ gəlməsi riskini artırır.Buna görə də, su çatışmazlığı ilə hər iki məhsul, xüsusən də bağırsağın dar hissələrində tıxanmalara səbəb ola bilər”.
Aygün Musayeva