Soyuq yeməklər və içkilər bəzi insanlarda ani və şiddətli diş ağrılarına səbəb olur.
Medicina.az xəbər verir ki, Almaniyanın Erlangen-Nürnberq Fridrix-Aleksandr Universitetinin tədqiqatçıları həssas dişlərin bəzi insanlarda niyə belə ağrılı reaksiyalara səbəb olduğunu açıqlayıblar.
"Science Advances" jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, "TRPC5" adlı bir molekul dişlərdə ağrı siqnallarını tətikləyir. Bu molekul dondurma kimi soyuq stimullara cavab olaraq ani ağrıya səbəb olmaq üçün xüsusilə çürümüş və ya çatlamış dişlərdə aktivləşir.
Bu molekul dişin daxili hissəsində yerləşən odontoblast adlanan xüsusi hüceyrələrdə olur və temperatur düşmələrini ağrı kimi sinir sisteminə ötürür.
Tədqiqata rəhbərlik edən professor Katharina Zimmermann və onun komandası, bu kəşfin gələcəkdə TRPC5-i hədəf alan saqqız, yamaq və ya diş pastaları ilə ağrıları aradan qaldıra biləcəyini söyləyirlər.
Maraqlıdır ki, ənənəvi müalicə üsulu olan mixək yağının tərkibində bu yolu maneə törədən maddə olan eugenol da var. Bununla belə, mütəxəssislər evdə müalicə üsullarını sınamaq əvəzinə diş həkimi ilə məsləhətləşmənin tövsiyə olunduğu ilə razılaşırlar.
Aygün
Medicina.az