İstidə bir şüşə su sağlamlıq üçün təhlükəlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, ROSBIOTECH Universitetinin baytarlıq-sanitariya ekspertizası və bioloji təhlükəsizlik şöbəsinin müdiri Asiya Abdullayeva bu barədə danışıb.
“Günəşdə qızdırılan su sağlamlıq üçün təhlükə yaradır, çünki plastik qab zəhərli maddələr buraxmağa başlaya bilər, metal və ya şüşə isə suda bakteriyaların çoxalmasına kömək edir.
İçki 2 və ya üç saatdan çox günəş altında olarsa, material qızmağa və plastikdən zəhərli maddələr buraxmağa başlaya bilər. Digər materiallar da (metal, şüşə) günəşin təsiri altında qızır ki, bu da suda bakteriyaların çoxalmasına kömək edir".
O əlavə edib ki, metal butulkaları uzun müddət birbaşa günəş işığında saxlamaq tövsiyə edilmir. Ultrabənövşəyi şüalanma qabın materialına mənfi təsir göstərərək mikroorqanizmlərin çoxalması nəticəsində xoşagəlməz qoxunun yaranmasına gətirib çıxara bilər, ekspert izah edib.
Qabın nədən hazırlanmasından asılı olmayaraq onu quru, sərin və qaranlıq yerdə saxlamaq tövsiyə olunur.
Qastroenteroloq Sergey Vyalov istidə mineral su içməyi məsləhət görüb. Mütəxəssis qeyd edib ki, mineral su bədəndə tərlə itirilən duzların səviyyəsini bərpa edir, həzmi yaxşılaşdırır, sümüklərin və dişlərin vəziyyətinə müsbət təsir edir, həmçinin yorğunluq və qıcolmalara kömək edir.
Bundan əlavə, qazlı içki içmək daha yaxşıdır, həkim vurğuladı, çünki susuzluğu artırır, buna görə insan daha çox içir və daha uzun müddət toxluq hiss edir.
Aygün Musayeva