Tut yarpaqlarından ultrafiltrlənmiş qlüten zülalı piylənmədə və artıq pəhriz yağı olanlarda qaraciyər sağlamlığını yaxşılaşdırır.
“Medicina” xəbər verir ki, qlütelinlər dənli bitkilərin toxumlarında və yaşıl bitki hissələrində olan sadə zülallardır.
Bəziləri unun tərkibindəki qlütenin bir hissəsidir, tərkibi və xüsusiyyətləri unun çörəkçilik keyfiyyətlərinə təsir göstərir.
Bu maddələrin digər xüsusiyyətlərini öyrənmək üçün elm adamları onları çirkləndiriciləri (məsələn, bakteriyaları) təmizləmək üçün dərin təmizləməyə məruz qoydular və siçanlar üzərində təcrübələr apardılar.
Tut qlütelinin əlavə edilməsi qaraciyərdə yağ yığılmasını azaltdı, triqliserid və xolesterol səviyyələrini aşağı saldı.
Yüksək yağlı qidalanan heyvanlarda iltihab və qaraciyər zədələnməsi əlamətləri də azalıb və adətən qaraciyər xəstəliyində yüksək olan fermentlərin aktivliyi əhəmiyyətli dərəcədə azalıb.
Bundan əlavə, heyvanlarda çəki artımı yavaşlayıb və qan sayımları yaxşılaşıb.
Müəlliflər qlütelinin təsirlərinin iltihab əleyhinə təsirlərdən kənara çıxdığını nümayiş etdiriblər.
Zülal qaraciyər metabolizmasına, o cümlədən yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişafında əsas rol oynayan öd turşularının və amin turşularının emalına təsir edib. Bu metabolik yenidənqurma qaraciyərdəki yağ yükünü azaltmağa kömək edib.
Aygün Musayeva