Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

İsti havalarda bu məhsulları yemək təhlükəlidir

  • 2025.06.07 18:49
  • 168 Baxış
İsti havalarda bu məhsulları yemək    təhlükəlidir



Yayda əksər insanlar "soyuq" yeməklərə üstünlük verir, lakin bu yanaşma xüsusilə qastrit, pankreatit, xolesistit və mədə-bağırsaq traktının digər xroniki xəstəlikləri olan xəstələrdə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.


“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova istidə orqanizmin sevmədiyi qidaları açıqlayıb.


“İlk növbədə, dondurma. Bu yüksək kalorili desertdə çoxlu yağ və şəkər var və nəinki həzm sistemini həddən artıq yükləyir, həm də yuxarı tənəffüs yollarının selikli qişasını soyudaraq damarların spazmına və tənəffüs xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olur.



Limonad, kvas və ya süd kokteylləri özünüzü istidən xilas etmək üçün yaxşı seçim deyil. Məsələ burasındadır ki, bu içkilərin tərkibində çoxlu şəkər var və nəinki susuzluğu artırıb istiliyi saxlaya bilir, həm də susuzlaşma riskini artıran normal tərləmənin qarşısını alır.


Əlbəttə ki, istilikdə bədənə əlavə maye lazımdır, lakin təmiz su, çay, kompotlar və ya meyvə içkiləri seçərək düzgün doldurulmalıdır”.


Yay ənənəvi olaraq piknik və səyahət mövsümüdür. Həkim xatırladıb ki, istidə tez xarab olan məhsulların - kəsmik, xama, süd, kolbasa, mayonezli salatlar, yumurta və qaymaqlı tortların istifadəsini istisna etmək tövsiyə olunur.

Yüksək temperaturda patogen bakteriyalar məhsullarda çoxalda bilər, nəticədə ishal, ürəkbulanma və digər xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.

"Yolda mənfi təsirlərin qarşısını almaq üçün sadə qidalanma qaydalarına əməl edin: quru qəlyanaltılar (peçenye, kraker); şüşə su; şəxsi gigiyena (yeməkdən əvvəl əllərinizi yuyun); məhsulların 80-100 dərəcə temperaturda istilik müalicəsi; məhsulların saxlanma şərtlərinə və qaydalarına əməl edin".


Aygün Musayeva