Paket çayı yenidən dəmləməklə qaraciyəri zəhərləyirsiz

  • 2023.04.03 17:55
  • 1104 Baxış
Paket çayı yenidən dəmləməklə qaraciyəri zəhərləyirsiz
Hazır paket çayları stəkanda, yaxud dəm çaydanında dəmlədikdə, tərkibində orqanizmi zəhərləyən maddələr ifraz olunur.

İndiyə qədər bir çox insan çaynikdə və ya stəkanda dəfələrlə eyni çay paketini dəmləyirdi. Onlar bunu qənaətcillikdən və hələ də qaynar suyu qəhvəyi-qızıl rəngə boyamağa qadir olan məhsulu atmaq istəmədikləri üçün edirlər. Ancaq belə bir içki yalnız dadını itirmir, təkrar dəmləmə zəhərlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur.


“Medicina” belə çayların zərərini təqdim edir. İsveçrə Ali Texniki Məktəbinin alimləri araşdırmaları nəticəsində sübut edib ki, toksinlər kalsium karbonat və çay yarpaqlarından efir yağlarının reaksiyası nəticəsində əmələ gəlir.

Suyun sərtliyi, şəkərin olması ilk növbədə onun parlaqlığına təsir göstərir. Onun qalınlığı və sıxlığı mayedə protein molekullarının, mineralların, kofein və teofilinin mövcudluğundan və miqdarından asılıdır. Özü də bu heç bir şəkildə sağlamlığa təsir etmir. Ancaq mədənin divarlarını örtməyə və daxil olan qida maddələrinin udulmasının qarşısını almağa qadirdir.


Əlbəttə ki, parlaqlıq selikli qişadan yuyulur, mədə-bağırsaq traktından keçir və onun komponentləri qaraciyərə mənfi təsir göstərir. Bu bədən yenidən dəmlənmiş çayla gələn əlavə toksinləri zərərsizləşdirməlidir.


Bakteriyalardan biri də kifdir. Əgər bir dəfə dəmlənmiş çay paketi uzun müddət isti yerdə qalıb, təkrar istifadəsini gözləyirsə, onun səthində kif əmələ gəlir. Eyni şey nəm çay yarpaqları ilə də baş verir, məsələn, bir gecədə çaydanda səhər yenidən içkiyə çevrilir. Belə çay mikotoksinlərlə aktiv şəkildə doyurulur. Bəzi növ kif göbələklərinə qaynar su belə əlavə etdikdən sonra da ölmürlər. Onların sayəsində köhnə yaş çay yarpaqlarından qaynadılmış mayedən zəhərli aflatoksin maddəsi ayrılır.

Bu kif zəhərinin qoxusu və dadı yoxdur, lakin müntəzəm istifadəsi ilə mədəaltı vəzi məhv edə və hətta qaraciyər xərçənginə səbəb ola bilər. Buna görə də çinlilər heç vaxt, heç bir halda, bir dəfə dəmlənmiş çay yarpaqlarından çay içməzlər.


Ağır metal duzlarını unutmaq olmaz. Təcrübələrə görə, ilk dəfə çayın tərkibi qaynar suya 60% -ə qədər faydalı maddələr və təxminən 15% daha az vacib elementlər buraxır, lakin mütəxəssislərin fikrincə, onlar zəhərli deyil.
Ancaq eyni çayın təkrar dəmlənməsi təxminən 30% faydalı maddələr və 40% -ə qədər kanserogen çirkləri buraxır, bunların arasında Rospotrebnadzorun əməkdaşları alüminium və qurğuşun duzlarını fərqləndirirlər.


Bu konsentrasiya xüsusilə yaşıl çayların təkrar dəmlənməsi zamanı nəzərə çarpır. Bu arada, qurğuşun bədəndə toplana bilən ağır metaldır. Sümük toxumasına və ilk növbədə dişlərə dağıdıcı təsir göstərir, daxili orqanları da tədricən zəhərləyir.

Aygün Musayeva