Ürək xəstəliklərindən qorunmaq üçün qəhvə və çayı 3:2 nisbətində için.
“Medicina” xəbər verir ki, gündə ümumilikdə yeddi-səkkiz fincan qəhvə, çay və su içmək ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng inkişaf riskini azaldır. Bu, Britaniya Qidalanma jurnalında açıqlanıb.
13 il ərzində alimlər 183.000 insanın sağlamlıq və qidalanma məlumatlarını təhlil ediblər. Pəhrizlərində müəyyən bir içki nisbətini - iki stəkan çayı üç stəkan qəhvəni qoruyan iştirakçıların sağlamlıq nəticələri yaxşı olub. Sağlamlıq göstəriciləri ən yüksək olanlar da müntəzəm olaraq adi su qəbul edənlər idi.
Tədqiqatçıların fikrincə, qəhvədə olan xlorogen turşusu diabet və sinir sistemi xəstəlikləri riskini azaldır. Bu birləşmə həmçinin sağlam bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. Çaydakı katexinlər qan damarlarını və toxumaları zədələnmədən qorumağa kömək edən iltihab əleyhinə və antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.
Tədqiqatçılar gündə üç və ya daha çox stəkan qəhvə içməyin yuxusuzluğa və ürək döyüntülərinin pozulmasına səbəb ola biləcəyini qeyd ediblər. Həmçinin, həddindən artıq su istehlakının elektrolit balanssızlığına səbəb ola biləcəyini də qeyd ediblər.
Ona görə balansı qoruyun: 4-5 stəkan su, 2 stəkan çay, 2 fincan qəhvə.
Medicina.az