Yeni elmi araşdırmaya görə, həftədə üç dəfə qızardılmış kartof yemək diabet riskini 20 faiz, həftədə beş dəfə yemək isə 27 faiz artırır.
Bunun əksinə olaraq, qaynadılmış, bişmiş və ya kartof püresi istehlakı daha az risk effektinə malikdir: həftəlik eyni tezlikdə istehlak edildikdə, risk yalnız 5 faiz artır.
“Medicina” xəbər verir ki, Harvard Universitetinin komandası 1984-2021-ci illər arasında hər dörd ildən bir 205.000 ABŞ tibb işçisi tərəfindən doldurulmuş pəhriz sorğularını təhlil ediblər.
Mütəxəssislərin fikrincə, kartof sağlam qida olsa da, qızartma zamanı tərkibindəki nişasta artır və qida dəyəri itir.
Bundan əlavə, qızartma zamanı istifadə edilən yağlar və əlavə edilən duzlar glisemik yükü artırır, şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artırır.
Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, kartofu tam taxıllarla əvəz etmək riski 8 faiz, cips əvəzinə tam taxıl istehlakı isə riski 19 faiz azaldır. Bununla belə, əhəmiyyətli bir xəbərdarlıq edildi: Kartofun ağ düyü ilə əvəz edilməsi riski azaltmır; onu artıra bilər.
"Kartof sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər. Qaynadılmış, bişmiş və ya püresi ilə istehlak edildikdə, lif, C vitamini və kaliumla zəngindir. Lakin dərin qızardılmış, böyük hissələrdə və duz ilə istehlak edildikdə, onların yağ, duz və kalori miqdarı artır ki, bu da çəki artımına və tip 2 diabet riskinin artmasına səbəb ola bilər."
Aygün Musayeva