Qurban bayramında ətin düzgün saxlanması onun kəsilməsi qədər vacibdir.
Medicina.az xəbər verir ki, yanlış saxlanılan qurban əti həm qida dəyərini itirir, həm də sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
Bəs qurban əti necə saxlanmalıdır? Dondurucuda, yoxsa soyuducuda saxlamaq lazımdır?
1. Qurban əti dərhal yeyilməməlidir
Mütəxəssislər bildirirlər ki, kəsilmiş qurban ətləri dərhal yeyilməməlidir. Ət kəsildikdən sonra "sərtlik" adlı bir mərhələdən keçməlidir. Bu proses orta hesabla 5-6 saat çəkir. Ətin soyuducuya qoyulmazdan əvvəl ən azı 5 saat sərin və gigiyenik mühitdə dincəlməsi həm dad, həm də həzm üçün çox vacibdir.
2. Parçalara ayıraraq saxlayın
Ətin böyük hissələrdə saxlanması həm yer tutur, həm də dondurucuda donma müddətini uzadır. Buna görə də, mümkünsə, əti hissələrə ayırmaq və soyuducu torbalara və ya vakuum qablarına qoymaq yaxşıdır.
3. Soyuducuda qısamüddətli saxlama
Qurban ətini soyuducuda 0-4 dərəcə arasında 1-2 gün saxlaya bilərsiniz. Bu müddət ərzində yeyəcəyiniz əti soyuducuda saxlamağınız kifayətdir. Ancaq daha uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə, dərin dondurucuya üstünlük verilməlidir.
4. Dərin dondurucuda saxlama müddəti
Dərin dondurucuda -18 dərəcədə saxlanılan qurban əti 6-12 aya qədər etibarlı şəkildə saxlanıla bilər. Ancaq bu müddət ərzində ətin əriməməsi və yenidən dondurulmaması çox vacibdir. Ərimiş ətin yenidən dondurulması həm bakteriya əmələ gətirir, həm də ətin toxumasını zədələyir.
5. Ərimə prosesi necə aparılmalıdır?
Dondurulmuş ətin əriməsinin ən təhlükəsiz üsulu onu soyuducuda yavaş-yavaş əritməkdir. Otaq temperaturunda və ya isti suda ərimə bakteriyaların əmələ gəlməsini artıra bilər. Buna görə ani temperatur dəyişikliklərindən qaçınmaq lazımdır.
6. Gigiyena və qablaşdırma çox əhəmiyyətlidir
Ət anbarında istifadə edilən çantalar, qablar və ya vakuum qablaşdırma qida saxlama üçün uyğun olmalıdır. Ətin hava ilə təması nə qədər az olarsa, bir o qədər təzə qalacaq.
Aygün
Medicina.az