Şorba yeməyin faydası varmı?

  • 2025.09.19 09:21
  • 79 Baxış
Şorba yeməyin faydası varmı?

Müxtəlif tərəvəzlər sayəsində şorbalar əla vitamin mənbəyidir.

Tərəvəzlər bişirilsə də, B, A, E, D və PP vitaminləri yüksək temperaturlara davamlıdır, xüsusiyyətlərinin 70%-i saxlanılır. Beləliklə isti şorba orqanizmin bitki mənşəli qidalara olan gündəlik tələbatını ödəyir.

“Medicina” xəbər verir ki, toyuq və ya tərəvəz bulyonunun qidalandırıcı mayesi aclığı asanlıqla doyurur.


Eyni zamanda, bədən tullantıları və toksinləri aradan qaldırmağa kömək edən liflə təmin olunur. Belə şorbalar tez və asanlıqla həzm olunur; bədən onları həzm etmək üçün çox səy sərf etmir, soyuqdəymə zamanı şorba vacibdir. Əlbəttə ki, bu, bir neçə növ ət və piy ilə zəngin borşa aid deyil.

Ətli şorbalarda bəzi məqamlar var: bəzən sahibkarlar heyvanları yetişdirərkən onlara antibiotiklər və ya hormonal dərmanlar verirlər ki, bu da qızdırılan zaman qidaya süzülür.

Buna görə də, şorba ilə sağlamlığınıza zərər verməmək üçün onu ikinci bulyondan istifadə edərək bişirmək yaxşıdır: ət qaynadıqdan sonra mayeni tamamilə boşaltın, yenidən təmiz su əlavə edin və bişirməyə başlayın.

Şorbaları bərk qidalarla əvəz etmək vacibdir.

Pəhriz yalnız maye qablardan ibarətdirsə, onları çeynəmək və həzm etmək üçün az enerji sərf olunursa, diş ətləri, damaq zəifləyəcək, bu da dişlərin tökülməsinə səbəb ola bilər və mədə-bağırsaq traktının zəif işləməsi başlayır.

Aygün Musayeva