Torpaqdan təhlükəli toksinləri daha çox toplayan tərəvəzlər müəyyən edilib.
“Medicina” xəbər verir ki, Kobe universitetinin tədqiqatçıları balqabaq, pattypan balqabağı, yemiş və xiyar da daxil olmaqla bir çox tərəvəzlərin toksinləri toplama mexanizmini aşkar ediblər.
Xiyarlar torpaqdan davamlı çirkləndiriciləri udmaq qabiliyyətinə malikdir, bu maddələr daha sonra meyvələrdə cəmləşərək sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər. Lakin, digər becərilən bitkilərin əksəriyyəti bunu etmir.
"Bu çirkləndiricilər zəif parçalanır və insan bədənində toplana bilər”.
Əvvəllər İnuinin komandası çirkləndiriciləri bağlayan və bitkidən keçməsinə kömək edən xüsusi bir zülal sinfi müəyyən etmişdi.
Alimlər həmçinin bu zülalların forması və zəhərli maddələri bağlamaq qabiliyyətinin çirkləndiricinin yerüstü orqanlara nə qədər çatmasına təsir etdiyini aşkar etdilər.
Yeni təcrübələr göstərdi ki, çirkləndiricilərin toplanmasına meylli növlər bitki şirəsində bu zülalların daha çoxunu ehtiva edir, digərlərində isə hüceyrələrin içərisində qalır.
"Yalnız ifraz olunan zülallar bitki boyunca hərəkət edə və meyvəyə çata bilir. Bu, yüksək səviyyədə çirklənməyə malik növləri ona davamlı olanlardan fərqləndirən amildir”.
Tədqiqatçı bildirib ki, çirkləndiriciləri daşıyan zülalların davranışını - toksinləri bağlamaq qabiliyyətini dəyişdirməklə və ya şirəyə buraxılmasının qarşısını almaqla - idarə edə bilsək, zərərli maddələr toplamayan bitkilər yetişdirə bilərik".
Aygün Musayeva