Yumurta bişirərkən edilən səhvlər - Ürək üçün ziyanlıdır

  • 2025.08.23 22:30
  • 103 Baxış
Yumurta bişirərkən edilən səhvlər -  Ürək üçün ziyanlıdır

Yumurta zülal və digər vacib qidalarla zəngin sağlam qidadır. Bununla belə, düzgün olmayan bişirmə üsulları qida dəyərini azalda və hətta sağlamlığımıza zərər verə bilər.

Medica.az xəbər verir ki, səhər yeməyi süfrələrimizin əsas məhsulu olan yumurta, bişirmə üsulundan asılı olaraq sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, düzgün olmayan bişirmə bu qiymətli qidanı zərərli maddəyə çevirə bilər.

Son araşdırmalar 177°C-dən (350°F) yuxarı temperaturda uzun müddət bişirilən yumurtaların oksisterol adlı zərərli kimyəvi maddələr əmələ gətirdiyini ortaya qoyub.

Bu kimyəvi maddələr ürək-damar sisteminə xüsusilə mənfi təsir göstərir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, həddindən artıq yüksək temperaturda bişmiş yumurtalar orqanizmdə iltihaba və ateroskleroza səbəb olur.

2023-cü ildə tamamlanan hərtərəfli bir araşdırma göstərdi ki, yüksək oksisterol səviyyələri kolon xərçəngi riskini 22 faiz artırır. Mütəxəssislər bu riski minimuma endirmək üçün aşağı istilikdə bişirmə üsullarını tövsiyə edirlər. Omlet və ya qaynadılmış yumurta kimi alternativ bişirmə üsulları sağlamlıq risklərini minimuma endirməklə yanaşı, onların qida dəyərini qoruyur.

Mütəxəssislər bildirirlər ki, yumurtanın düzgün bişirilməsi üçün minimum yağ istifadəsi və orta istilik çox vacibdir. Tərəvəzli omlet hazırlayarkən zeytun yağı və ya avokado yağına üstünlük verilməli olduğunu da vurğulayırlar. Zülal, amin turşuları və xolinlə zəngin olan yumurta düzgün bişirildikdə əla qida mənbəyi olmağa davam edir.

Yumurta beş dəqiqədən çox yüksək istilikdə qalmamalıdır.

Aygün
Medicina.az