Banka bağlayarkən bunlara diqqət edin - Zəhərlənmə riski

  • 2025.08.20 08:55
  • 184 Baxış
Banka bağlayarkən bunlara diqqət edin -  Zəhərlənmə riski

Banka bağlayarkən bəzi məqamlara fikir vermək lazımdır. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, inqrediyent seçimi, təmizlənməsi, istilik və saxlama şəraiti hər mərhələdə diqqətlə izlənilməlidir.

Medicina.az təqdim edir:



1) Məhsulun seçilməsi və təmizlənməsi

Konserv üçün istifadə olunan məhsullar təzə olmalıdır. Meyvə və tərəvəzlər gövdədən, çürük hissələrdən çıxarılmalı və soyuq suda yuyulmalıdır.

Bankalar və qapaqlar qaynar su ilə yuyulmalı, lazım olduqda qaynadaraq dezinfeksiya edilməlidir. Bu proses mikroorqanizmlərin böyüməsinin qarşısını alır və məhsulların uzun müddət təhlükəsiz saxlanmasına kömək edir.



2) Banka və qapaq seçimi

Yalnız konserv üçün nəzərdə tutulmuş şüşə qablar və metal qapaqlardan istifadə edilməlidir. Çatları, qırıqları və ya zədələnmiş olan qapaqlar istifadə edilməməlidir.

Hava keçirməyən qapaqlar vakuumun yaradılmasını təmin edir və oksidləşmə riskini azaldır.



3) Bişirilməsi

İstilik konservləşdirmənin ən vacib mərhələsidir. Tərəvəzlər qaynar suda bişirilməlidir.

Bu proses zərərli bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alır. İstilik vaxtı və temperaturu məhsulun növünə və pH dəyərinə uyğun olaraq diqqətlə tətbiq edilməlidir.



4) Bankaların doldurulması

Bankalar çox doldurulmamalıdır, yuxarıda müəyyən bir boşluq qalmalıdır. Bu boşluq məhsul genişləndikcə təzyiqi tarazlaşdırır, qapağın açılmasını və ya partlamasını qarşısını alır.

Qeyri-kafi yer, xüsusilə temperaturun dəyişməsi zamanı risk yaradır.

5) Qapağın bağlanması

Bankaları möhkəm bağladıqdan sonra onları tərsinə çevirib qısa müddətə dayanmaq lazımdır.

Bu üsul bankanın içərisində vakuum yaradır, oksigenlə təmasın qarşısını alır və mikroorqanizmlərin qarşısını alır.



6) Saxlama şərtləri

Konservləşdirilmiş məhsullar sərin, qaranlıq və quru yerdə saxlanmalıdır. Birbaşa günəş işığı və yüksək temperatur məhsulun xarab olmasını sürətləndirir.

Bankalar etiketlənməli və tarix göstərilməlidir. Bu, son istifadə tarixini izləməyə imkan verir.



7) Açdıqdan sonra diqqət edin

Açılmış konservlər bir neçə gün ərzində soyudulmalı və yeyilməlidir. Qoxu, rəng dəyişimi varsa, məhsul yeyilməməlidir.

Bu, qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün vacibdir.

Aygün
Medicina.az