Bu 5 məhsulu hər gün yemək olmaz

  • 2023.04.18 21:11
  • 1994 Baxış
Bu 5 məhsulu hər gün yemək olmaz
Bəzi məhsullar var ki, onları hər gün yemək orqanizm üçün təhlükəlidir. Çünki tərkibindəki maddələr orqanizmə mənfi təsir göstərir.

“Medicina” xəbər verir ki, həkim – endokrinoloq Zuxra Pavlovanın sözlərinə görə, bu qidalar bəzi fərdi dietalar istisna olmaqla, hər gün qəbul edilə bilməz.


1.Süd məhsulları. İlk növbədə, kəsmik və şəkərsiz qatıqlar. Hər gün 50-150 qramdan artıq olmaz.

2.Ət. donuz əti və qırmızı ət, yəni mal və ya quzu əti həftədə 1-2 dəfə; quş əti (toyuq, hinduşka və digər quş növləri) həftədə 2-4 dəfə; dovşan - belə ət yeyirsinizsə. Hamısı qaynadılmış, bişmiş və ya bişmiş. Yemək başına 200 qramdan çox olmamalıdır. Amma! Kolbasa, frankfurt, kolbasa, həmçinin hisə verilmiş və qızardılmış məhsullar deyil.

3.Balıq. Həftədə 4 dəfə. Bütün növlərdə: təzə, soyudulmuş, azca duzlanmış, qolda bişmiş, qaynadılmış, buxarda bişirilmiş. Bir dozada 100-dən 200 qrama qədər.

4.Yumurta. Həftədə 2-5 ədəd. Suda qaynadılmış və ya buxarda bişirilir.

5.Tərəvəz. Hər gün bir neçə porsiya (ən azı 500 qram). Meyvə/giləmeyvə səhər yeməyi və nahardan sonra desert kimi.
Bir növ meyvələr (alma, portağal, banan və s.). – Gündə 1 ədəd

Giləmeyvə - gündə bir stəkandan çox olmamaq şərti ilə.

Eyni zamanda, tərəvəzlər, hətta ən faydalısı, həddindən artıq istehlak edilməməlidir, onlar mədəni uzada bilər. Normal miqdarda yemək yemək üçün onu yaxşıca çeynəməyi öyrənmək lazımdır.

Aynurə Məmmədova