Payızda immuniteti gücləndirən qidalar

  • 2025.10.15 19:18
  • 85 Baxış
Payızda immuniteti gücləndirən    qidalar

Payızda immuniteti gücləndirmək xüsusilə vacibdir. Bir çoxları düşünür ki, immunitet üçün çoxlu meyvə yemək lazımdır.

Lakin payızda yağsız ət və qatıq payızda immuniteti gücləndirməyə kömək edə bilər.


Payızda immunitet sisteminizi gücləndirmək üçün qida rasionunuza qırmızı ət, yağlı balıq, bitki mənşəli qidalar, fermentləşdirilmiş qidalar daxil edilməlidir.


“Medicina” xəbər verir ki, bu barədə immunoloq Cenna Macchiochi (Sasseks Universiteti) məlumat verib.


Onun fikrincə, təbii qatıq və kefir kimi fermentləşdirilmiş qidalar səhər pəhrizinin vacib hissəsi olmalıdır. Onlar iltihabı azaldır və bağırsaq bakteriyalarının tarazlığını bərpa edərək orqanizmə infeksiyalarla daha effektiv mübarizə aparmağa kömək edir.

Mütəxəssis C vitaminini də unutmamağı məsləhət görür. C vitamininin mənbələrinə kivi, qırmızı bibər, giləmeyvə, qreypfrut, yarpaqlı göyərti daxildir.

İmmunoloqun qeyd etdiyi kimi, pəhrizdə bu vitaminin adekvat miqdarı soyuqdəymədən orta hesabla 8% daha tez sağalmağa kömək edir.
Həkim həmçinin D vitamininin xüsusilə payız-qış aylarında günəş işığına məruz qalmasının azalmasının vacibliyini vurğulayıb.

Çatışmazlığı doldurmaq üçün pəhrizinizə yağlı balıq əlavə etməyə dəyər - təkcə qızılbalıq deyil, həm də skumbriya və sardina kimi daha sərfəli seçimlər. D vitamini yumurta və süd məhsullarında da olur.

Qırmızı ət payız menyusunun digər vacib elementidir. Mütəxəssisin fikrincə, yağsız ətlər normada təhlükəsizdir.

"Qırmızı ət immun sisteminin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan zülal, dəmir, sink və B vitaminləri ilə zəngindir”.

Aygün M