Soyuducu düzgün temperaturda qurulmazsa, qidanın xarab olmasına və ya lazımsız enerjinin israf edilməsinə səbəb ola bilər.
Bəs ideal soyuducu temperaturu nə qədər olmalıdır?
Medicina.az xəbər verir ki, soyuducu evdə ən çox enerji sərf edən cihazlardan biridir.
Soyuducunu düzgün temperaturda işlətmək həm qidanın təravətini qoruyur, həm də enerji xərclərini azaldır.
Mütəxəssislər optimal saxlama temperaturlarının qidanın tez xarab olmasının qarşısını aldığını və qida dəyərini qorumağa kömək etdiyini vurğulayırlar.
Soyuducu üçün optimal temperaturun orta rəflərdə təxminən 7°C olduğu bildirilir. 1 ilə 5 və ya 1 ilə 7 arasında əl ilə tənzimlənən temperatur parametrləri olan cihazlarda bu, adətən 1 və 2 səviyyələrinə uyğun gəlir. Yayda, ətraf mühitin temperaturu artdıqca, bu dəyəri 2 və ya 3 səviyyələrinə qaldırmaq tövsiyə olunur. Qışda qidanın təravətini qorumaq üçün daha aşağı temperatur kifayətdir.
Dondurucu bölmə üçün tövsiyə olunan ideal temperatur -18°C-dir. Bu temperatur həm bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alır, həm də qidanın dadını və qida dəyərini qoruyur.
Dondurucudan çox isti istifadə qidanın tez xarab olmasına, dondurucudan çox soyuq istifadə isə lazımsız enerji istehlakına səbəb ola bilər.
Hər bir rəf və bölmənin özünəməxsus temperatur səviyyəsi var və bu sahələrə uyğun qidaların qoyulması həm qida təhlükəsizliyini artırır, həm də onların rəf ömrünü uzadır.
Soyuducunun yuxarı rəfləri pendir, kərə yağı və səhər yeməyi qidaları üçün idealdır, çünki onlar intensiv soyutma tələb etmir.
Orta temperaturu 5-7°C olan orta rəflər qatıq, süd və pendir kimi süd məhsullarının saxlanması üçün ən uyğundur.
Soyuducunun ən soyuq hissəsi olan alt rəf (təxminən 2-4°C) ət, quş əti və balıq kimi tez xarab olan məhsulların saxlanması üçün tövsiyə olunur.
Yüksək rütubətliliyi (təxminən 9-12°C) olan rəf meyvə və tərəvəzlərin təravətini daha uzun müddət qorumağa kömək edir.
Qapı rəfləri ümumiyyətlə 10-12°C civarındadır və buna görə də içkilər, souslar və yumurta üçün istifadə olunur.
Aygün
Medicina.az