Xərçəngdən qoruyan paxla pəhrizi

  • 2023.06.22 17:05
  • 2749 Baxış
Xərçəngdən qoruyan paxla pəhrizi
Paxla təsəvvür etdiyimizdən daha çox sağlamlığa malikdir. Onlar karbohidratların udulmasını əngəlləyərək, artıq çəkidən qurtulmağa və daha uzun yaşamağa kömək edir. Məlum olub ki, paxlalılar təkcə xolesterolu azaltmır, həm də xərçəngdən qoruyur.



“Medicina” xəbər verir ki, Tibb Tədqiqat Şurasından Dr. Susan Jebbin sözlərinə görə, paxla və noxud pis xolesterolu aşağı salan lif mənbəyidir.


Xolesterol pəhrizinizə humus (noxud pastası), falafel sendviçi (qızardılmış noxud topları - klassik İsrail qəlyanaltısı) və ya lobya şorbası əlavə edin. Nəticədə bədəninizdəki xolesterinin səviyyəsi nəzarət altında olacaq.

Ağciyər xərçənginə qarşı qorunma – Lobyanın ağciyər xərçəngindən qoruduğuna dair artan sübutlar var. Texas Universitetinin tədqiqatçıları paxlanın xərçəng riskini 20%-dən 45%-ə qədər azaltdığını müəyyən ediblər.

Alimlər hesab edirlər ki, bu, paxla və paxla ilə zəngin olan fitoestrogenlərin yüksək miqdarı ilə bağlıdır.

Döşdə şişlərin qarşısının alınmasl


Cancer Research UK bir sıra araşdırmaları araşdırıb və müəyyən edib ki, soya ilə zəngin pəhriz qadınların döşlərində "toxumaların sərtləşməsi" riski 60% daha azdır. Bu proses yenə də fitoestrogenlərin yüksək səviyyəsi sayəsində baş verir. Bu maddələr təbii estrogenlərdən 20.000 dəfə zəifdir. Bu "yumşaq" estrogenlər döş toxumasına yapışdıqda, təbii qadın estrogenlərinin təsirini azalda bilərlər.

Bağırsaq xərçənginə qarşı- Paxla və paxlakimilər sağlam həzmi dəstəkləyən, qəbizliyin qarşısını alan və bağırsaq xərçəngindən qoruyan pəhriz lifi ilə zəngindir. Araşdırmalara görə, gündə 35 qrama qədər lif istehlak edən yarım milyondan çox insanda lobya xərçəng riskini 40% azaldıb.

Əzələ qurulması - paxla karbohidratlar və zülallarla zəngindir, ona görə də onları yemək bədəninizin əzələ qurma prosesinə kömək edəcək. Paxlada 100 qram məhsulda 21,4 qram protein, soyada 31,4 qram var.

Aynurə Məmmədova