Alimlər bu qidaların insult riskinə təsir etdiyini müəyyən etdilər

  • 2020.04.29 09:51
  • 1741 Baxış
Alimlər bu qidaların insult riskinə təsir etdiyini müəyyən etdilər
Alimlər fərqli ölkələrdə 418 mindən çox insanın iştirak etdiyi araşdırma apararaq hansı məhsulların insult riskini artırıb - azaltdıqlarını müəyyən ediblər.

Tədqiqatçıların gəldiyi nəticəyə görə,qida rasionu insult riskinə təsir edən birinci amildir.


Əvvəlki tədqiqatlar da bunu təsdiqləyirdi. Lakin yeni tədqiqata əsasən məlum olur ki , məsələn, meyvə, tərəvəz, lif, süd və süd məhsullarından yüksək suqəbuledici işemik insult riskinin azalmasına təsir edir.Ama bu hemorragik insultun yaranma ehtimalını azaltmır. Əgər tez-tez yumurta yeyirsinizsə, onda hemorragik insult riskini artıra bilərsiniz , ama bu işemik ehtimalına təsir etmir.

Tədqiqatçılar işemik insultun bol lif, yəni meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq, taxıl və paxlalı bitkilərlə azaldığını iddia edir. Gündə hər on qram lif, insult riskini 23% azaldır.