Bəzi məhsullar beynin qocalmasını ləngitmək üçün təbii vasitədir.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim Mariyat Muxina
neyrodegenerativ proseslərin baş verməsinin qarşısını alan məhsullar haqqında danışıb. Ekspertin fikrincə, belə xüsusiyyətlərə malik ən yaxşı məhsullardan biri də zerdeçal, yəni sarıkökdür.
"Zərdəçalın tərkibində antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik, koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdıran və beyin qocalmasını ləngidən antioksidant maddə kurkumin var”.
Bundan başqa, yağlı balıq beynin qocalmasını yavaşlatmaq üçün təbii vasitədir. Bu məhsulun faydaları Omeqa-3 çoxlu doymamış yağ turşularının doyması ilə izah olunur, onlar iltihab əleyhinə təsir göstərir, qan damarlarının vəziyyətini yaxşılaşdıra bilər. Müntəzəm olaraq balıq yemək yaddaşın keyfiyyətini yaxşılaşdıra və demansın inkişafından qoruya bilər.
Həkim beyin sağlamlığını gücləndirən ən yaxşı məhsullar siyahısına tünd və ya acı şokoladı da daxil edib. Gündə 30-50 qram miqdarında belə şokolad yemək məsləhətdir, bu, orqanizmin antioksidantları, həmçinin idrak funksiyalarını yaxşılaşdıran teobromin maddəsini qəbul etməsi üçün kifayətdir.
Beyin qocalmasından qorunmaq üçün də faydalı olan antioksidantların ən zəngin mənbəyi olan yaşıl çay içməkdir. Həkim gündə ən azı bir stəkan içməyi tövsiyə etdi.
Eləcə də, az miqdarda pivə içmək beynin vəziyyətinə müsbət təsir edə bilər, bu barədə uroloq Aleksandr Lubennikov deyib.
Aygün Musayeva