Ürək xəstəliyi riskini azaldan konservləşdirilmiş qida növü müəyyən edilib.
Konservləşdirilmiş pomidor yemək ürək xəstəliyi və xərçəng riskini azaldır, həmçinin əzələlərin bərpasına və qanda iltihab markerlərinin azalmasına kömək edir.
“Medicina” xəbər verir ki,  dietoloqlar Nikola Ludlum-Raine və Emma Shafcut (Milli Səhiyyə Xidməti) bu barədə müzakirə aparıblar.
Ludlum-Raine qeyd edib ki, konservləşdirilmiş pomidorlar prostat, ağciyər və mədə xərçəngi riskini azaldan güclü bir antioksidant olan likopenlə zəngindir. Bu birləşmə həmçinin bədəndəki iltihabı azaldır, ürəyi və qan damarlarını qoruyur. Dietoloqun sözlərinə görə, konservləşdirilmiş pomidorlarda təzə pomidorlara nisbətən likopen səviyyəsi daha yüksəkdir.
"Likopenin məşqdən sonra sağalmanı təşviq etdiyi də göstərilib. Bu, Yunanıstanda aparılan bir araşdırmada nümayiş etdirilib. Təcrübədə pomidor suyu enerji içkisi ilə müqayisədə əzələ toxumasını daha sürətli bərpa edir və qanda iltihab markerlərini azaldır”.
Mütəxəssislər həmçinin şaftalı, ananas və digər konservləşdirilmiş meyvələri pəhrizə daxil etməyi tövsiyə ediblər. Təzə olanlara nisbətən daha az C vitamini ehtiva etsələr də, A və E vitaminləri ilə zəngindirlər.
Dr. Şəfqət həmçinin konservləşdirilmiş skumbriya və sardina balığını da tövsiyə edib.
 "Konservləşdirilmiş balıq, xüsusən də çox süd məhsulları istehlak etməyənlər üçün kalsium və yağ turşularının əla mənbəyi ola bilər".
Digər sağlam seçim konservləşdirilmiş paxlalılardır: noxud, lobya, noxud və ya mərcimək. Dietoloq qeyd edib ki, bu qidalar zülal, dəmir və vitaminlərlə zəngindir və digər yeməklərlə asanlıqla birləşdirilir. 
Aygün Musayeva