Bu qidalar bədəndə iltihabı artırır - Şəkər, infarkt...

  • 2023.05.17 12:07
  • 1466 Baxış
Bu qidalar bədəndə iltihabı artırır  - Şəkər, infarkt...
Müəyyən qidalar var ki, bədəndə iltihabın inkişafını stimullaşdırır. Şəkər, trans yağlar və bitki yağları bədəndə iltihablı proseslərin inkişafına kömək edir.

“Medicina” xəbər veri ki, həkim – kardioloq Mixail Ginzburqun sözlərinə görə, daim aktiv iltihab ateroskleroz, şişlər, diabet, koronar ürək xəstəliyi, sistemli lupus eritematosus şəklində ciddi xəstəliklərə səbəb olur.

Bədəndə iltihab bir insanın azalda və ya artıra biləcəyi daimi bir prosesdir. Yanlış qidalar iltihab molekulları və hüceyrələrini artırır.



Fruktoza ürək xəstəliyi üçün risk faktoru olan qan damarlarınızı əhatə edən endotel hüceyrələrində iltihaba səbəb olur.
Şəkər əlavə edilmiş məhsullar. Mütəxəssisin fikrincə, insan nə qədər çox şəkər qəbul etsə, mədə-bağırsaq xəstəliklərinə tutulma riski bir o qədər yüksəkdir.


Yüksək glisemik indeksi olan qidalar. Onların istifadəsi qan şəkərinin səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artırır, bu da iltihaba həssaslıqla bağlıdır. Ağ çörək və ağ düyü, həmçinin kartof, buğda məhsulları, xəmir yeməkləri də çox yeyildikdə iltihaba səbəb olur.


Trans yağlar. İnsan pəhrizində ən çox yayılmış trans yağ mənbəyi marqarindir. Onu ehtiva edən məhsullar, müntəzəm istifadəsi ilə iltihabın inkişafını aktivləşdirir.

Ət və ət məhsulları. Demək olar ki, bütün işlənmiş ətlər doymuş yağlarla zəngin olduğundan daxili iltihaba səbəb ola bilər.

Bitki yağları. Bədən böyük dozada günəbaxan, soya, qarğıdalı yağları ilə zədələnir, çünki çoxlu doymamış yağ turşuları alır .


“Ümumilikdə, qızardılmış qidalar yüksək kalorili olmaqla yanaşı, bədəndə iltihabın səviyyəsini artırır. Qızartma həm də bitki yağlarında iltihaba səbəb ola biləcək trans yağların miqdarını artıra bilər. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu qidalar bağırsaq mikrobiomunun tərkibinə təsir edə bilər ki, bu da iltihaba təsir göstərir”.

Aygün Musayeva